Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koňské maso se dostalo do Česka: Inspekce ho objevila v lasagních

Inspekce objevila v lasagních od Nowaca koňské maso
Inspekce objevila v lasagních od Nowaca koňské maso  (Autor: SZPI)
Autor: ČTK, psch - 
20. února 2013
11:33

Potvrzeno! Koňské maso se dostalo po Velké Británii a Irsku i do Česka. Inspekce ho objevila v lasagních od společnosti Nowaco, kde bylo místo deklarovaného hovězího. Obchodní řetězec Tesco už všechny výrobky stáhl.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v lasagních od firmy Bidvest koňské maso místo deklarovaného hovězího. Řetězci Tesco je nařídila ihned stáhnout z prodeje.

Vzorky SZPI odebrala minulý týden na základě principu předběžné opatrnosti. Testu zatím nevyhověly dvě šarže, na nichž je uvedena země původu Lucembursko.

"U odebraných vzorků se dělala analýza DNA a ta se shoduje s DNA koně," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce odebrala několik desítek vzorků, analýzou prošlo deset z nich. Ty, v nichž byla konina, pocházely z Tesca v Plzni. Další výsledky zveřejní SZPI v příštích dnech.

„Společnost Tesco tento výrobek již preventivně stáhla z prodeje na základě informací, které se objevovaly v médiích, a to i přes to, že podle odborníků nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Celá situace nás velmi mrzí a s dodavatelem výrobků značky Nowaco budeme o celé věci jednat,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Tesca Jan Dvořák s tím, že lidem, kteří mají lasagne doma, vrátí peníze.

O okamžité stažení produktu se postaral i koncern Bidvest, pod který Nowaco spadá. Podle mluvčího Bidvestu Jana Tajovského je za chybu zodpovědná lucemburská společnost, od které Bidvest lasagne odebírá. „Důvodem stažení je rozpor ve složení výrobku, nikoli jeho zdravotní závadnost,“ uvedl pro Blesk.cz Tajovský s tím, že podvodné jednání už řeší právníci.

Závadné šarže mají trvanlivost do 18. října 2013 a do 24. února 2014, jde o Nowaco Lasagne Bolognese - masem plněné těstoviny v rajské omáčce ve 400gramovém balení. SZPI zatím nemá informaci, zda se výrobek s danou šarží objevil i jinde než v Tesku. "Zjišťujeme to u výrobce. Aby si byl spotřebitel jistý, zveřejnili jsme šarži i fotografii výrobku," řekl Kopřiva.

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. Na lasagních však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

venxa ( 20. února 2013 23:11 )

Fortin ty blbko ja z toho vaseho socializmu utekl v roce 68 jeste nez se ty nutrie prodavaly. Ted k vam vyvazime Kanadske hovezi a taky humry ale na to asi ty socko nemas.

venxa ( 20. února 2013 21:20 )

Fortin a komunisticka taktika byla lepsi? Za komousu jste mimo koniny zrali plnou hubou velryby a nutrie protoze jste jinak meli v obchodech hov.no.

mememumu ( 20. února 2013 18:14 )

To, co sis vymyslela a co neexistuje, nemůže skončit. Přesun dál na východ bych rád viděl kam, protože EU se před dovozem cukru chrání a kvóty jsou pro každou zemi samostatně. Jinak ty fabriky by nemusely být prázdné, pokud bys zvedla zadel od PC a vdechla jim život.

mememumu ( 20. února 2013 18:12 )

Samozřejmě zase vykládáš nesmysly, žádné takové plošné osvobození od daní neexistuje a na provozování už existujících cukrovarů už vůbec ne.

mememumu ( 20. února 2013 17:24 )

1. Co komu patří ti může být jedno, protože tvoje by to nebylo tak ani tak. Podstatné je, kde platí daně. A ty platí v ČR. A kde zaměstnávají lidi. A ty zaměstnávají v ČR. 2. 3 z 5 největších výrobců cukru v ČR nemají zahraniční vlastníky.

Zobrazit celou diskusi