Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podvod zasahující téměř celou Evropu! Hovězí maso nahrazují koňským!

Špagety s hovězím masem? Možná je v něm i trochu koňského...
Špagety s hovězím masem? Možná je v něm i trochu koňského...  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, tis - 
10. února 2013
21:49

V Evropě se rozrůstá skandál se zaměňováním hovězího masa za koňské. Francouzské úřady podle agentury AP začaly sledovat celý dodavatelský řetězec firem, které na trh dodaly hovězí maso s nepřiznaným podílem koňského. To sice není zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna je ale podvodem, kterým se patrně budou zabývat soudy.

Podle státního tajemníka francouzského ministra hospodářství Benoita Hamona vyšetřování zatím ukazuje, že jedna z francouzských firem nakoupila mražené maso od obchodníka z Kypru. Ten maso převzal od jedné společnosti z Nizozemska, která výrobek získala od dodavatele z Rumunska. Rumuni už se začali podezřením zabývat, Holanďané se k tomu chystají.

Skandál se poprvé objevil v polovině ledna, kdy několik supermarketů ve Velké Británii zjistilo, že prodávají hovězí maso s podílem koňského. To ale nebylo na etiketě deklarováno a zákazníci neměli ani ponětí, že si kupují koňské místo hovězího. Laboratorní testy prokázaly, že v některých případech tvořil podíl koňského až 30 procent objemu.

V minulých dnech se přítomnost koňského masa objevila v lasagních, které se prodávaly ve více evropských zemích, včetně Francie a Velké Británie. Velkým tématem je skandál s koňským masem v Británii, kde se podle televizní stanice Sky News zjistilo, že některé výrobky obsahovaly až 100 procent koňského masa, ačkoliv podle etikety měly být jen z masa hovězího.

Řetězec Tesco v Irsku a Velké Británii už v lednu stahoval z prodeje mleté hovězí maso, které mu dodávala společnost Silvercrest. Vzájemný spor zašel tak daleko, že Tesco Silvercrest vyškrtlo ze seznamu dodavatelů. Irské úřady sdělily, že hovězí maso s příměsí koňského pocházelo z Polska. Poláci obvinění prověřují.

peterwilliams ( 11. února 2013 06:27 )

ti zk.u.r.veni poláci ,že jim nezakážou vyvážet potraviny!!!

howareyoudoing ( 11. února 2013 03:50 )

ale mozna, ze to moc dobre vedi!

howareyoudoing ( 11. února 2013 03:49 )

cesi by meli proverovat co nakupuji od polaku

howareyoudoing ( 11. února 2013 03:48 )

proc cely svet? snad jen to posrate cesko, ne?

Zobrazit celou diskusi