Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec pomazánkového másla: Nově se bude jmenovat Tradiční pomazánkové!

Místo pomazánkového másla si nyní budeme kupovat Tradiční pomazánkové.
Místo pomazánkového másla si nyní budeme kupovat Tradiční pomazánkové.  (Autor: Profimedia.cz, ČTK)
Autor: psch, ČTK - 
14. února 2013
16:16

Šikana z Evropské unie má první oběť. Pomazánkové máslo si od poloviny tohoto roku už nekoupíme, místo něho v obchodech najdeme stejné výrobky, ale s nápisem Tradiční pomazánkové.

Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. Přejmenování v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU.

Ministerstvo zahájilo legislativní proces novelizace vyhlášky, která problematiku názvu pomazánkového másla upravuje. "Novela zároveň stanovuje jeho název jako 'tradiční pomazánkové', což je název, který vzešel z jednání MZe s nevládními organizacemi," uvedl ministerstva zemědělství Jan Žáček.

"Konkrétní termín pro přejmenování mléčných výrobků označených jako pomazánkové máslo, lze, vzhledem k povinnosti notifikace příslušné vyhlášky Evropskou komisí, předpokládat asi v polovině roku 2013," sdělil Žáček.

Změnu předpisu budou podle něj muset dodržovat všichni výrobci, jinak jim bude hrozit pokuta ze strany dozorových orgánů.

Podle soudního dvora se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

husqarnowicz ( 15. února 2013 14:07 )

EU nemá na své členy jednotný metr. Nás buzeruje kvůli pomazánkovému máslu, a přitom se v EU prodávají šproty s nápisem Baltské sardinky, ačkoli v Baltu sardinky nežijí. To není klamání spotřebitele? Nebo Mozarty koule..on byl snad Mozart nějaký cukrář? Nebo jeho koule s ním neshnily v hrobě?

japos22 ( 15. února 2013 10:46 )

Je jedno, jak se ta majda na chleba bude jmenovat, máme jistotu, že bude drahá a namíchaná z kdovíčeho.

kuna ( 15. února 2013 10:10 )

Alergie neni novodoba nemoc i kdyz je pravdou ze dnes o mnohem rozsirenejsi nez v minulosti.Kupujeme jen poctive vyrobky a presto jedno z nasich deti trpi alergii a jak ukazalo vysetreni tak neni alergicke na zadnou potravinu .

kuna ( 15. února 2013 10:04 )

Taky mne to zajima

rolpa ( 15. února 2013 09:41 )

Zrusit vyrobu dosavadnich odpadnich produktu a zacit vyrabet podle starych receptur poctive produkty bez nahrazek ktere zpusobuji ruzne nemoci , infekce , alergie aj. zdravotni novodobe nemoci ktere se siri jako mor.

Zobrazit celou diskusi