Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Klaus znovu útočí na Havla: Byl to extrémní levičák!

Václav Klaus už poněkolikáte zaútočil na Václava Havla.
Václav Klaus už poněkolikáte zaútočil na Václava Havla.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
11. února 2013
08:16

Václav Klaus už odpočítává poslední dny ve funkci, a tak se snaží být vidět, co to jde. Nejprve se zviditelnil velmi kritizovanou amnestií, pak se pustil do Karla Schwarzenberga a nyní si jako terč vybral svého předchůdce Václava Havla.

Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro dnešní vydání polského týdeníku Do Rzeczy označil Václava Havla za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. Píšou to dnešní Lidové noviny, které mají text k dispozici. Ideologii svého předchůdce Klaus nazývá havlismem a přirovnal ji k ozvěně francouzského jakobínství. Havel podle něj chtěl místo demokracie elitářskou postdemokracii, trh nazýval hokynářstvím.

"Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničněpolitický intervencionismus (a humanitární bombardování), místo respektu ke kterékoli zemi světa," řekl Klaus dále v rozhovoru.

Není to první ze Klausových silných výroků na adresu bývalého prezidenta. Knihu svého vícekancléře Petra Hájka Smrt ve sametu, ve které Hájek uvádí, že Havel byl nástrojem lži a nenávisti, Klaus označil za téměř povinnou četbu.

Ve svém projevu na pohřbu Václava Havla Klaus ovšem řekl, že s Havlem odešel prezident, politik, intelektuál, umělec a člověk, na kterého bude země vzpomínat s vděkem, úctou a respektem. "Nejsme velký národ, a proto ani velkých postav nemáme na rozdávání, přesto jsme často dopouštěli, aby bylo jejich dílo a odkaz zplošťováno a deformováno," uvedl tehdy Klaus.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

itartas ( 24. března 2013 11:28 )

jsme národ skrzeva tebe blbůůůůů

itartas ( 20. března 2013 15:21 )

a nebýt takových prosťáčků jako ty, tak by se Havel dodnes někde v putykách ožíral se sobě rovnýma, troubo

itartas ( 20. března 2013 15:19 )

itartas ( 20. března 2013 15:18 )

itartas ( 20. března 2013 15:16 )

Zobrazit celou diskusi