Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Republiku pokryl sníh: Řidiče opět překvapil a bourají

Počasí přineslo do Prahy několik centimetrů nového sněhu, trápí jak chodce, tak řidiče.
Počasí přineslo do Prahy několik centimetrů nového sněhu, trápí jak chodce, tak řidiče.  (Autor: Blesk - Petr Novotný)
Autor: psch, ČTK - 
14. ledna 2013
18:50

Vytrvalé sněžení do mnoha míst České republiky, včetně Prahy, přineslo hustou bílou pokrývku silnic a chodníků, která opět překvapila nejen řidiče, ale i silničáře. V ulicích jsou prý všechny posypové vozy, jejichž průjezd blokují četné nehody, hlavní tahy mají být protažené.

"Potíže jsou po celé Praze. Hlášeno máme hrozně moc nehod," řekla po 12:00 dispečerka dopravního informačního centra. Nabouraná auta navíc na mnoha místech blokují dopravu a znesnadňují průjezd posypových vozů.

Už kolem 10:00 bylo v ulicích všech 124 sypačů, které projíždějí hlavní tahy i vedlejší komunikace. Kromě vozů nasadila TSK také stovky lidí a desítky strojů na čištění chodníků.

Smrtelné nehody

Sníh činí problémy ve velké části republiky, v horských oblastech hradeckého kraje od rána napadlo více než 10 cm nového sněhu. Silnice blokuje řada nehod, několik smrtelných.

Jako tradičně trápí sníh i D1 na Vysočině, kde se stalo sedm nehod. Na dalších silnicích Vysočiny leží ujetý sníh a stále se objevují sněhové přeháňky. V některých kopcích chvílemi stály kamiony a čekaly na sypač, nehod stále přibývá.

Sníh činí problémy motoristům ve Středočeském kraji, v Libereckém, na Českobudějovicku, Hradecku i Zlínsku. Na nový, místy rozbředlý sníh by si řidiči měli dávat pozor jak v Moravskoslezském kraji, tak Olomouckém či na Pardubicku.

Všechny sypače v pohotovosti

Ve většině krajích jsou všechny sypače v pohotovosti, kvůli nehodám a četnému sněžení ale nestíhají. Nehod je celkem několik desítek, naštěstí se při žádné z nich nikdo těžce nezranil.

Sněžit bude i v dalších dnech

Po celý týden by se podle meteorologů měly teploty držet pod nulou – zhruba 4 stupně přes den. Sněžení s přeháňkami by mělo v obdobném duchu jako v pondělí pokračovat i ve zbytku týdne. Nejvyšší denní teploty se pohybují kolem minus tří až nuly. V úterý se má ještě ochladit.

Sníh v zahraničí

Takřka celé Slovensko dnes trápí husté sněžení, v Bratislavě nabírá městská hromadná doprava velká zpoždění. Problémy se sněhem hlásí Maďarsko a Chorvatsko. V Británii podle meteorologů sněží nejsilněji za poslední roky.

Zrušení 500 letů a uzavření některých silnic a železničních tratí si dnes vyžádalo husté sněžení v oblasti japonské metropole Tokia. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní televizi.

Nezmar79 ( 14. ledna 2013 21:21 )

A uz to tu mame - cenzura opet v akci! Diskuse jsou otevreny jen u "spolecensky nezavadnych temat", jako je pocasi a vrazdy kadernic. Diskuse o pohrbu Jiraskove ztazena, diskuse o krivohubem Klausovi jr., ktery se vysmiva knizeti za jeho cestinu (to je teda ten pravy, kdo se muze nekomu vysmivat), ztazena. Diskuse o Bile ztazena. Snad je to ale dobre, protoze vetsina zdejsich diskutujicich (pozor, ne vsichni) je stejne pouha verbez, z jejichz prispevku je slusnemu cloveku spatne.

marie60 ( 14. ledna 2013 21:12 )

Obdivovala jsem dřív cestáře. U silnice bývaly hromady štěrku a oni museli několika kilometrovou trasu posypávat ručně lopatou. Jo, to musela být makačka.

marie60 ( 14. ledna 2013 21:07 )

U nás byla silnice posolena, ale ta srajda je taky pěkná s.vině. Záleží pak jen na řidičích jak se zachovají.

marie60 ( 14. ledna 2013 20:58 )

e.44 ( 14. ledna 2013 20:51 )

No já měla kliku, že dneska šlo všechno vyřídit po telefonu, nebo to odložit. Ono to ten první den vždycky bývá nejhorší, než těm s pomalejším myšlením dojde, že na sněhu je potřeba jezdit "trochu" jinak a já vážně nestojím o to aby to do mě nějaký střevo narvalo jak loni.

Zobrazit celou diskusi