Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Amnestie prý pomůže i Klausovu příteli Lukešovi: Byl obviněn z tunelování

Klausova amnestie údajně pomůže i jeho příteli, podnikateli Petru Lukešovi
Klausova amnestie údajně pomůže i jeho příteli, podnikateli Petru Lukešovi  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, INT - 
14. ledna 2013
13:01

Tunelářský případ, se kterým je u soudu spojováno již pěknou řádku let jméno podnikatele Petra Lukeše, je jednou z 18 velkých kauz, zastavených díky Klausově amnestii. Pikantní na tom je, že Klaus a Lukeš, žijící v současnosti v USA, jsou přátelé.

Václav Klaus se o víkendu na Jizerské padesátce nechal slyšet, že až vychladnou horké hlavy, lidé nakonec jeho amnestii ocení.

Již nyní to však dělá většina propuštěných vězňů. A také ti, v jejichž případech bylo zastaveno trestní stíhání. Jak nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman potvrdil, jde o 18 velkých hospodářských kauz. Jednou z nich přitom je i údajné vytunelování podniku Cimex podnikatele Petra Lukeše, jak upozornil server Česká pozice.

Položil několik společností a nechal v nich jen dluhy?

Podle žalobce Jaromíra Jindřicha měl Lukeš převést ze společnosti Cimex, kterou založil s partnerkou Janou Sobotovou, všechna aktiva do společnosti VT Dioss a Cimex, mimochodem třeba vlastník rozsáhlé hotelové sítě Orea Hotels, padl. "Dluhy v majetkově téměř vyprázdněné společnosti nechal. Tím znemožnil věřitelům získat své finance, a to se dá klasifikovat jako nezákonné jednání," dodal žalobce pro MF Dnes. Vzniknout měla škoda až 4,5 miliardy korun.

Podobný postup měl Lukeš aplikovat spolu s obchodními partnery i na majetek VT Diossu, který přešel na společnost Válcovny trub Chomutov. I zde zanechal prý jen dluhy. Klausův přítel Lukeš byl jedním z pětice manažerů, obviněných již před 10 lety v tomto tunelářském případu. Nic se mu však nedokázalo a tohle vyšetřování patří k vůbec nejdéle se protahujícím v České republice.

Nyní však byl případ zcela zastaven. "Byl na něj aplikován článek II amnestie, bylo zastaveno trestní stíhání," řekla serveru Lidovky.cz mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Klausův přítel žije na Floridě: Seznámili se v Mariánkách

Lukeš vše sleduje zpovzdálí - žije na Floridě a tvrdí, že je nevinný. Podle právníka se pobytu v Česku nijak nevyhýbá a v soudním procesu chtěl očistit své jméno poté, co byl sice dvakrát zproštěn obžaloby, ale státní zástupce se opět odvolal.

Díky amnestii však patrně nebude mít příležitost. "Nežije si tam nijak nad poměry, spíš jako takový průměrný americký manažer," svěřil se před časem po návštěvě u Lukeše týdeníku Euro podnikatel Peter Kovarčík, společný známý Lukeše i Klause.

S Klausem se Lukeš zná z Mariánských Lázní z roku 1994, kde Klaus jednal s finským premiérem právě v hotelu Excelsior, jenž Lukešova společnost zprivatizovala a zrekonstruovala a Lukeš Klause provázel po městě. Od té doby se setkávali při řadě různých příležitostí a Česká pozice tvrdí, že kontakty nepřerušili ani po Lukešově odchodu za Atlantik.

abzk ( 16. ledna 2013 02:45 )

S cikánama to nikdy jiný nebude. Už vůbec ne normální.

abzk ( 16. ledna 2013 02:43 )

zadnice ( 15. ledna 2013 10:43 )

Na jednu stranu má pravdu, že prezident by měl umět hymnu státu ve kterém "vládne", na druhou ....

jikar ( 15. ledna 2013 08:39 )

tondapraha ( 15. ledna 2013 08:04 )

Proč není diskuze k článku Kluse ml.který si dělí legraci ze Swanzerbegra??Ten křivohuboun je poslední,co má koho urážet.Jaký tatík,takový synek.At si raději tu hubu nechá opravit zaty nakradené miliony.

Zobrazit celou diskusi