Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Konkurzní mafie způsobila škodu 264 milionů: Díky Klausově amnestii je soudce Berka volný

Soudce Jiří Berka má jistě důvod k radosti.
Soudce Jiří Berka má jistě důvod k radosti.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, oj - 
11. ledna 2013
11:56

Soudce Jiří Berka je volný. Čelil trestnímu stíhání za zločinné spolčení v kauze konkurzní mafie. Amnestie prezidenta Václava Klause platí i pro něj, rozhodl soud v Českých Budějovicích.

"Jiří Berka je amnestován v plném rozsahu, Vladislav Větrovec pouze částečně, za hlavní skutek zločinného spolčení. Trestní řízení pokračuje v té části, která se týká uplácení," řekl idnes.cz místopředseda táborské pobočky krajského soudu Zdeněk Kučera.

Kauzu Berka loni vrátil olomoucký vrchní soud ke krajskému soudu v Táboře, k němuž se odvolalo sedm z devíti obžalovaných. Krajský soud měl podle vrchního lépe odůvodnit rozsudek. Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby konkurzní gang způsobil škodu 264 milionů korun.

Kauza podezřelých konkurzů se táhla od roku 2003. Dokumenty pro řízení obsahují 20.000 stran spisu a 170.000 stran přílohových spisů. Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů v historii české justice, v němž bylo obžalováno 12 lidí. Devět jich Krajský soud v Táboře v roce 2010 odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby. Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec.

Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby konkurzní gang způsobil škodu 264 milionů. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod skutečnou cenou. Soudce Berka vyhlašoval údajně konkurzy na vybrané společnosti, aniž by měl dostatečné podklady o tom, že jsou skutečně v úpadku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 12. ledna 2013 20:13 )

Proč ty RETARDOVANÝ Huberte nikdo nepodal trestní oznámení na socany, když Smetka a další manažeři H-Systému dle tvého soudu dali nakradené MILIARDY socanům? Myslíš Hubertku, že Klaus nastavil a odéesák Nečas spolupodepsal Amnestii tak, aby nebyli vyšetřováni velcí kriminálníci, kteří "ODKLOŇOVALI" miliardy do pokladny sociálních demokratů?

osinek ( 12. ledna 2013 20:06 )

blbeček ALENAM má svatou pravdu!! Tunel-dědek z Hradu udělal dobře, že v rámci HUMANITNĚ LADĚNÉ Amnestie zastavil vyšetřování mafiánského soudce konkursní podstaty Berky, Větrovce a další členy Berkova mafiánského spolku!! Vždyť ti hoši rozkradli pouhý pakatel! Copak 450 milionů korun, které se v rámci konkursních řízení v režii Berky a jeho KUMPANŮ "vypařily" je nějaký velký PENÍZ?

osinek ( 12. ledna 2013 19:51 )

Prohlašme Klause patronem korupčníků a tunelářů!! Ne náhodou je Klaus přezdívan TUNEL-DĚDEK z Hradu!! Velký potlesk starostům a ředitelům škol (je jich nyní již víc než tisíc),kteří sundali portrét TUNĚL-DĚDKA z místních úřadů a škol! Starostové a ředitelé škol správně reagovali na OSTUDNOU Amnestii kriminálníků namočených v miliardových ZLODĚJINÁCH vyhlášenou narcistním TUNEL-DĚDKEM z Hradu! Ten zakomplexovaný praotec TUNELÁŘŮ Klaus se po svém posledním velikášském gestu,kdy zastavením vyšetřování tunelářl a korupčníků, plivnul do tváře obětem tunelářů a korupčníků, konečně cítí jako MONARCHA!! Jak asi dopadne ten VRTOŠIVÝ STAŘÍK s megalomským egem v souvislosti s ostudnou Amnestií? Myslím, že dopadme špatně!! Slušní lidi a desetitisíce obětí Amnestie mu to spočítají!!!

sova13 ( 12. ledna 2013 13:51 )

je to tak

sova13 ( 12. ledna 2013 13:50 )

přesně tak

Zobrazit celou diskusi