Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Názor psychologa: Proč milujeme teorie o konci světa?!

Německý psycholog Michael Thiel tvrdí, že mají lidé rádi teorie o konci světa, protože rádi věří ve vyšší moc
Německý psycholog Michael Thiel tvrdí, že mají lidé rádi teorie o konci světa, protože rádi věří ve vyšší moc  (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp - 
20. prosince 2012
19:25

Strach z apokalypsy provází lidstvo od pradávna. Mnoho z nás se domnívá, že podle Mayského proroctví nastane již zítra. Podle psychologa mají lidé prostě rádi pocit vyšší moci, která rozhoduje o jejich osudu.

Jedním z vysvětlení, proč lidé milují teorie o konci světa, je takzvané „potěšení z úzkosti.“ Lidé se obávají nadcházející hrůzy, ale když nepřijde, prožívají pocity bezpečí, úlevy a euforie. Německý deník Bild vyzpovídal o konci světa a obavách lidí psychologa Michaela Thiela.

Odkud se bere fascinace lidí koncem světa?

Proroctví o soudném dnu kolují po tisíciletí. Většina lidí má jednoduše potřebu se domnívat, že existuje vyšší moc, která má sílu je zničit. Zároveň si mnozí, nábožensky založení lidé, myslí, že když se budou modlit, konec světa přežijí.

Co nám přesně dává „potěšení z úzkosti“?

Posedlost katastrofickými scénáři vyvolává ve spoustě lidí zachvění. Většina lidí v Německu nevěří na apokalypsu, ale říkají si „Co kdyby?“ Lidé mají obvykle problém s přijetím smrti někoho blízkého, protože bude život pokračovat bez něj. Konec světa je pro ně mnohem uklidňující, protože pak nastává konec úplně všeho.

Jakou roli z pocitu zkázy hrají sekty?

Postapokalyptické skupiny mají nyní samozřejmě pré. Shromažďují se, hlásají slogany o konci světa a podobně. Samozřejmě jejich výstupy můžeme srovnat s karnevalem.

Mohou teorie o konci světa uškodit psychicky narušeným lidem?

Ano, v případě lidí, kteří trpí duševními poruchami, může medializace konce světa jejich problémy ještě zhoršit. Někteří lidé kvůli tomu mohou trpět dokonce úzkostmi nebo přeludy. Ale že by u někoho strach z konce světa rozvinul psychickou poruchu, to si nemyslím.

vrtajzub ( 21. prosince 2012 13:50 )

ahoj cindy, ešte den neskončil, zajtra mude nával.Už tri dni dopredu som písala že žiaden koniec sveta nehrozí, vidiš, neverili mi

pekna.potvora ( 20. prosince 2012 22:26 )

zaliezli do bunkrov, poserovia!

marta49 ( 20. prosince 2012 21:23 )

VEMTENKHEJBLDUVENBLEJT !!!

bafinka81 ( 20. prosince 2012 20:13 )

Jakési žvásty, které některé lidi akorát tak děsí a fanatizují.

bafinka81 ( 20. prosince 2012 20:12 )

No nevím kdo teorie o konci světa miluje, ale já rozhodně ne teda.

Zobrazit celou diskusi