Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec světa už za 2 dny: Místa, kde ho můžete přežít

Autor: ljš - 
19. prosince 2012
05:00

Den, na který starověcí Mayové předpověděli konec světa, přijde již za dva dny. Zatímco většina planety ho neřeší a propadá spíš vánoční nákupní horečce, lidé, kteří v něj věří, se stěhují na posvátná místa nebo se zabydlují ve speciálních krytech.

Vyznavači blížící se apokalypsy mají různé teorie, kde bude možné katastrofu přežít. Že tím nejjistějším místem, je podle nich Yukatánský poloostrov, není žádným překvapení. Tam totiž Mayové toto mýtické datum vypočítali.

Chrám v Itálii

Evropané však nemusí za spásou cestovat tak daleko. Jedno z center přežití leží totiž také na starém kontinentu, a to dokonce na samém jihu Itálie. Jejím malebné městečko Cisternino ležící na samém jihu Itálie. Stoupenci indického guru Babajího si tam  již v 70. letech minulého století postavili malý chrám a jsou přesvědčení, že právě v jeho blízkosti konec světa přežijí. Podle některých serverů se na místo chystají asi dvě stovky vyděšených Němců. Všechny hotely v oblasti už jsou na toto datum obsazené.

Skrýš na Slovensku

To britský spisovatel sci-fi Edward O'Toole zase místo na přímořskou Itálii sází na vnitrozemí, a proto se vydal do samého středu Evropy. Před 14 lety se schoval ve slovenském Svidníku, kde se později oženil se svou ženou Renátou. Ke svému domu nemá připojenou elektřinu ani plyn.

„Myslím, že přijde temný věk. Všichni budou shánět stejné zdroje. Chci být připravený, abych měl já a moje děti šanci přežít,“ řekl O'Toole v dokumentu na National Geographic Channel.

Kryt Tykačovy exmanželky

Tisíce lidí posedlých myšlenkou blížícího se konce světa sázejí na mnohem prostší způsob záchrany. Místo stěhování přestavují své domovy na speciální kryty a bunkry, ve kterých chtějí katastrofu přežít.

Jednou z nich je údajně i bývalá manželka miliardáře Pavle Tykače, která na břehu řeky Berounky u osady Ptyč staví betonové monstrum. „Lidé s určitou filozofií si tam staví areál, kde by přečkali konec světa,“ tvrdí jedna z místních obyvatelek. Podle majitelky se však jedná o školicí středisko, proč musí mít třímetrové stěny a kovové dveře tlusté několik desítek centimetrů však neřekla.

alzbeta59 ( 21. prosince 2012 05:29 )

Den, na který starověcí Mayové předpověděli konec světa >>>> to nerekli Maya, ale par idiotu a dalsi idioti to opakuji. Podle kalendare Mayu skonci jeden 26,000 lety cyklus a zacne novy 26,000 cyklus. Doufam ze vsichni tito proroci co omilaji ze Maya rekli ze bude konec sveta se budou citit jako pitomci 22. prosince rano.

kacota ( 19. prosince 2012 16:52 )

Mňa zaujímajú skôr mladé konce

vrtajzub ( 19. prosince 2012 15:37 )

Ja už mám program na 21.12.takže kto chce koniec sveta bude ho mat. Staré konce oznamujú nové začiatky.

dopdel ( 19. prosince 2012 12:00 )

Jestli bude konec světa nebo nebude,stejně s tím nic nenaděláme.A je zbytečné se nad tím stresovat.Těšme se na vánoce,jsou za dveřma a nenechme si kazit náladu fanatickými články.I když jsou všude kam se člověk podívá. Takže:krásné vánoce všem rozumným lidem.

fantom88 ( 19. prosince 2012 10:58 )

to je ale jejich problém - svět je bohužel přeplněný labilními jedinci, možná je potřeba se od nich trochu ozdravět...?

Zobrazit celou diskusi