Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Stanislav Gross: 50 milionů předával v igelitce, tvrdí Insider!

Expremiér Stanislav Gross byl podle Insideru zaplaeten do nekalého kšeftu s akciemi
Expremiér Stanislav Gross byl podle Insideru zaplaeten do nekalého kšeftu s akciemi  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, INT - 
17. prosince 2012
19:46

Již v minulosti tenhle nejasný kšeft prošetřovala policie. Na nic se ale nepřišlo. Podle zjištění deníku Insider však měl někdejší premiér Stanislav Gross koupit podíl ve společnosti Královopolská RIA za 50 milionů a peníze předat v igelitové tašce! Gross se však od celého obchodu distancuje.

7 milionů v krabici od vína, 50 milionů v igelitce... Sumy peněz, které většina obyvatel pohromadě nikdy neuvidí, se u nás údajně přenášejí mnohdy zajímavým způsobem. Policejním vyšetřovatelům se však spojení někdejšího premiéra Grosse s tímto obchodem v minulosti potvrdit nepodařilo.

Deník Insider však tvrdí, že získal nový důkaz - notářský zápis, podle kterého měl Stanislav Gross skutečně před 5 lety získat akcie brněnské strojírenské společnosti Královopolská RIA poněkud podivným způsobem.

Byl to Grossův kšeft, a nebo ne?

Ale pěkně po pořádku. Akcie společnosti vlastnil tehdy jistý inženýr Vimr. Policie prošetřovala i to, jak se k němu vůbec dostaly. Pracovala s teorií, že byly vyvedeny z jiné, upadající firmy přes náhodně zvoleného bezdomovce. Podvod se podařit neprokázalo.

Vimr pak prodal akcie společnosti Conoscenza, kterou založil Grossův kamarád Roman Němec. A policie zjišťovala, zda to není náhodou Grossova firma.

"Znám se Standou dobře. Pomohl mi v začátku. Byl akcionářem proto, že půjčil peníze. Teď už ale ve firmě vliv nemá. Vyplatil jsem ho. Jsem rád, že mi píchnul, ale to je asi tak všechno," bránil však tehdy Němec politika Grosse v MF Dnes. Podivné však bylo, že Královopolská RIA začala rázem dostávat stamilionové zakázky na modernizaci polostátní společnosti ČEZ. Kvůli známosti s Grossem, spekulovalo se.

Insider: Gross předal 50 milionů v igelitce

Nákup akcií od Vimra měl přitom podle zjištění Insideru řídit sám Gross. A Vimr měl miliony od Grosse v igelitce! "Akcie prodal Ing. Vimr před pár dny (podzim 2007) JUDr. Stanislavu Grossovi, bývalému premiérovi ČR, a to tak, že mu je předal. Za tyto prodané akcie Ing. Vimr, jak řekl, dostal cenu 50 mil. Kč v hotovosti v igelitové tašce, o kterou se nehodlá s žádnými věřiteli dělit," stojí podle Insideru v notářsky ověřeném zápisu.

Grossovi se blýská na zlé časy?

Předávat 50 milionů v igelitce však není jen tak. Zákon o praní špinavých peněz obchody takového rozměru v hotovosti zakazuje. Gross se však od obchodu zcela distancuje: "Ta informace je nesmyslná," zaslal Insideru ve zprávě své vyjádření. Ani podle zbylých aktérů žádná igelitka neexistovala. A peníze za prodej akcií měly putovat převodem z účtu, která s Grossem prý již nic společného než minulost neměla.

Podle Vimra si navíc předání peněz v igelitce vymyslel likvidátor jeho firmy Petr Michek, který je autorem notářského zápisu, dodává Insider. Michek je přitom klíčovým svědkem v kauze Toflova gangu, kdy po něm měli jít zkorumpovaní policisté. Na čí straně bude pravda? A bude mít Stanislav Gross opět problémy?

nautilus ( 9. května 2013 12:57 )

Tato společnost spadla na samotné dno žumpy plné sraček. Z tohoto se nevyhrabem. Jak vidím, ten mašinfíra není takový blbec, jak jsem si myslel. Měl to promyšlené, takže na něj česká tzv. spravedlnost nedosáhne. Tento stát je přeplněn šmejdy.

gadzabad ( 16. dubna 2013 16:54 )

NA SLOVENSKU JE TO ASI TAKTOhttp://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/485311_563895753631747_2041780129_n.jpg

handgood ( 16. dubna 2013 14:54 )

....divíte...

handgood ( 16. dubna 2013 14:53 )

Pak se divítě, že někteří lidé věří v Boha. Nezbývá jim než věřit, že naše politiky čeká spravedlivá odměna po smrti. Smrt je soudce, kterého nelze podplatit. Vrahové, zloději a tuneláři si svou odmměnu už vybrali v tomto životě. Jak nespravedlivé by bylo, kdyby tak vyspělý tvor jako člověk, byl odkázán na zlovůli dalšího člověka. Ten náš nekonečný vesmír, by pak nebyl dokonalý.

rudyptak48 ( 16. dubna 2013 14:45 )

Rudý krakonš se ozval. Ti dobří to měli jako podmínku a trest.

Zobrazit celou diskusi