Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dopravu komplikuje ledovka a sníh, řidič fabie zemřel při předjíždění

Hasiči při odstraňování havarovaného vozidla na Pardubicku. Zapříčinilo ji patrně i náledí
Hasiči při odstraňování havarovaného vozidla na Pardubicku. Zapříčinilo ji patrně i náledí  (Autor: HZS Pardubického kraje)
Autor: simao, ČTK - 
4. prosince 2012
10:32

Ve vyšších polohách náledí, na většině území tenká vrstva sněhu. Taková byla situace dnes ráno na českých silnicích. Dopravní situaci zkomplikovalo několik nehod. Ta u Zámrsku skončila tragicky - po střetu osobního auta s kamionem. Na vině ale nebyla ani tak kluzká vozovka, jako rozhodnutí řidiče, předjet kamion...

Po čelním střetu osobního a nákladního auta zemřel dnes ráno řidič u Zámrsku na Orlickoústecku, jedoucí ve fabii.

Policie silnici uzavřela a policejní mluvčí Lenka Vilímková dodala: "Nehoda se stala v 5:59, policejní vyšetřovatel je na místě. Policisté dopravu odklánějí na "starou" cestu a řidiči toto omezení respektují."

Příjezd samotné policie však také zkomplikovala nehoda na namrzlé vozovce, uvádí TV Nova. Ke smrtelné bouračce přitom došlo poté, co se Škoda Fabia střetla při předjíždění kamionu na náledí s protijedoucím náklaďákem. Samotné náledí tu však patrně nebylo hlavním viníkem, jako tomu bylo v jiných případech...

Nebezpečí: Mráz, kluzká vozovka, ale i břečka

Silnice na většině území Česka přitom dnes ráno pokryla místy tenká vrstva sněhu, ve vyšších polohách se vytvořilo náledí.

Dálnice a další hlavní tahy však jsou podle informací ČTK sjízdné bez větších  problémů. Pozor si však musí řidiči dávat především na silnicích nižších tříd a samozřejmě i horských cestách.

Před ledovkou přitom v pondělí opět varoval Český hydrometeorologický úřad. Počet nehod přitom nepřekročil dle policie obvyklou míru. Jak ale situace v jednotlivých krajích napovídá, zvýšená pozornost řidičů je na místě!

Situace v jednotlivých krajích

Silnice ve Středočeském kraji jsou většinou mokré, sníh a náledí mohou podle policie a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) komplikovat jízdu v obcích na Benešovsku a Nymbursku.

Na jihu Čech leží ujetá vrstva sněhu na silnicích 2. a 3. třídy na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku, na Prachaticku zase zbytky břečky po chemickém ošetření.

V Plzeňském kraji se námraza začala brzy ráno tvořit zejména na severním Plzeňsku a Rokycansku. V Klatovech zasahovala záchranka u sraženého chodce.

Stanice na šumavském Churáňově hlásí mrznoucí mrholení a až 8 cm sněhu. Ojediněle se může tvořit náledí a na Šumavě místy sněhové jazyky.

V Karlovarském kraji jsou silnice převážně mokré. Jen na méně frekventovaných cestách v Krušných horách může být rozbředlý sníh či led.

Silnice v Ústeckém kraji pokryl mokrý sníh i v nižších polohách, ale podle ŘSD jsou většinou s opatrností sjízdné. Dálnice D8 je mokrá. Na Litoměřicku vyjelo auto mimo silnici, další vůz na Mostecku skončil na střeše, nehody se však obešly bez zranění.

V Libereckém kraji leží rozbředlý sníh místy i na hlavních tazích, ale řidiči by měli být opatrní zejména na silnicích 3. třídy, které jsou pokryté novou vrstvou sněhu, pod kterou může být i led. Do hor by se řidiči neměli vydávat bez zimní výbavy.

V Královéhradeckém kraji sníh zůstává hlavně na silnicích nižších tříd, hlavní silniční tahy jsou většinou mokré. Na Trutnovsku hrozí námraza. U Předměřic nad Labem se také srazily kamion a dodávka, ale na rozdíl od Zámrsku nešlo o smrtelnou nehodu.

Včerejší tragická nehoda u Chotětova na Pardubicku: Boural Seat, řidič zemřel. Silničáři varují především právě před jízdou na komunikacích nižší třídy Včerejší tragická nehoda u Chotětova na Pardubicku: Boural Seat, řidič zemřel. Silničáři varují především právě před jízdou na komunikacích nižší třídy | Profimedia.cz

Na silnicích v Pardubickém kraji leží nový sníh, místy se tvoří i ledovka nebo námraza. Pozor si musí motoristé dát např. v okolí Hlinska a Skutče na Chrudimsku, na Orlickoústecku a Svitavsku, nebo v Železných horách. Silničáři upozorňují na lokální náledí v Podhořanech na Chrudimsku.

I na Vysočině mohou silnice klouzat, ráno například stály kamiony v kopci u Jitkova na Havlíčkobrodsku.

V Jihomoravském kraji jsou kvůli sněhu jen se zvýšenou opatrností sjízdné vedlejší komunikace na Blanensku a Znojemsku. Hlavní tahy jsou holé a mokré, opatrnost je nutná i na dálnici D1 před Brnem. Nadílka ale nepřinesla v regionu výraznější nárůst nehod.

Nový sníh leží na všech cestách na Šumpersku v Olomouckém kraji a na ujetý sníh krytý posypem mohou řidiči narazit na vrcholcích Jesenicka. Ostatní vozovky v regionu jsou většinou holé, suché a vymrzlé.

Na horských silnicích Valašska ve Zlínském kraji leží zhruba třícentimetrová vrstva zledovatělého sněhu ošetřená inertním posypem. Podobně je tomu v Hostýnských vrších na Kroměřížsku. Některé vozovky v kraji jsou vlhké a mohou místy namrzat, na Uherskohradišťsku navíc motoristům jízdu ztěžuje silný, místy až nárazový vítr.

rumovapalice ( 5. prosince 2012 07:35 )

lež má krátké nohy

ronyrony ( 4. prosince 2012 12:34 )

Pozor-léto skončilo

anna1234 ( 4. prosince 2012 11:40 )

...u článku o Landovi píšeš: rumovapalice: ráno mi manžel slíbil, že mě večer pořádně vyrolní, už se těším ...a tady zase píšeš jako muž. To je zajímavé, nicméně ti přeji, abyste si to večer kluci hezky užili

rumovapalice ( 4. prosince 2012 11:09 )

takovejch blbů ještě pochcípá, no hlavně aby nenabourali do mně, když si jedu hezky vožralej z naší hospůdky v Šindelový RUM

Zobrazit celou diskusi