Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zima už se hlásí o slovo: Vánoce budou bílé, dnes pozor na ledovku

Podle meteorologů nás čeká studený prosinec. V nejbližších dnech si dejte velký pozor na náledí. Dlouhodobá předpověď pak dává naději na bílé Vánoce.
Podle meteorologů nás čeká studený prosinec. V nejbližších dnech si dejte velký pozor na náledí. Dlouhodobá předpověď pak dává naději na bílé Vánoce.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: rum - 
30. listopadu 2012
14:40

Déšť, sníh a teploty pod nulou promění zejména na severu republiky silnice a chodníky v naleštěná zrcadla! Dejte si pozor, situace bude vážná zejména od dnešního podvečera až do zítřejších 10 hodin. Prosinec bude celý mrazivý, a vypadá to, že Vánoce by mohly být zasněžené!

Výstraha před náledím platí hlavně pro osm krajů: Karlovarský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký a Moravskoslezský.

Noční teploty budou klesat k -10 °C, na horách k -15 °C. Nečekáme ale už žádné vydatné sněžení,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Se sněhovou pokrývkou se potýkají hlavně na severu Čech. Na Liberecku napadlo místy až 15 cm, v Krušných horách mají 35 cm.

Prosincový podprůměr

Poslední měsíc v roce přinese pořádnou zimu. Meteorologové dokonce čekají, že bude teplotně podprůměrný. „Předpověď na Vánoce se bude ještě upřesňovat, v tuto chvíli modely ukazují, že naděje na to, že by byly bílé, tu je. Teploty budou poměrně nízké a v nížinách čekáme smíšené přeháňky deště se sněhem,“ dodala Honsová.

Dlouhodobá předpověď na prosinec:

1. až 10. prosince

Oblačno až polojasno, místy sněžení, v nížinách přechodně déšť se sněhem. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -1 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti a na sněhové pokrývce -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až 4 °C.

11. až 20. prosince

Oblačno až polojasno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, postupně v nížinách a středních polohách srážky smíšené, přechodně i dešťové. Nejnižší noční teploty 0 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +5°C.

21. až 31. prosince

V první polovině období oblačno až polojasno, občas sněžení, v nížinách déšť se sněhem. Postupně přibývání oblačnosti a sněhové přeháňky na většině území. Nejnižší noční teploty 0 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až 3 °C.

querty ( 1. prosince 2012 05:58 )

Přesně to jsem taky slyšel. Je vidět, že dlouhodobá předpověď je ještě pořád věštění z křišťálové koule.

gevi ( 30. listopadu 2012 19:42 )

Zrovna teď říkali v televizi, že Vánoce budou na blátě.

naidka ( 30. listopadu 2012 17:48 )

http://www.youtube.com/watch?v=lgGuiAbWyOU

naidka ( 30. listopadu 2012 16:57 )

týý jo, to by bylo škody, já ty její předpovědi doslova žeru.

hasmen ( 30. listopadu 2012 16:49 )

http://www.lidovky.cz/vanoce-bile-asi-nebudou-ma-byt-az-pet-stupnu-fea-/ln_domov.asp?c=A121130_15572 1_ln_domov_ape

Zobrazit celou diskusi