Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Čechách vyrazily sypače, na Moravě měli podzim!

Autor: fr, simao.k - 
29. listopadu 2012
20:10

Zima je tu! Studená fronta však nezasáhla rovnoměrně celou republiku. Zatímco Čechy dnes pokryl sníh a dělal problémy obzvlášť řidičům na silnicích, na Moravě vládlo ještě příjemné podzimní počasí.

Velmi intenzivně sněžilo zejména ráno a dopoledne, místy napadalo přes 25 centimetrů sněhu. Nejhůře se dnes řidičům jezdilo v Ústeckém kraji.

Na Děčínsku a Teplicku se na silnicích utvořila ledovka, v horách sněhové jazyky. V 17:15 uzavřeli silničáři na noc i silnici mezi Chomutovem a Horou Svatého Šebestiána i s přilehlým hraničním přechodem. U Jiřetína pod Jedlovou na Děčínsku stála kvůli ledovce tříkilometrová kolona kamionů.

Několikacentimetrová vrstva sněhu pokryla i silnice Karlovarského a Plzeňského kraje. Pod jeho tíhou spadlo několik stromů. Některé popadané stromy přerušily provoz na několika železničních tratích.

Studená fronta zasáhla ve večerních hodinách i Prahu, kde se déšť postupně začal měnit na některých místech v drobné sněžení.

V Čechách zima, na Moravě podzim: Ale přituhne všude!

Zatímco v Čechách se teploty dostaly pod nulu, na východě republiky bude i zítra kolem +5°C. A na Moravě dnes teploty úspěšně atakovaly hranici 10°C, a tak si na řadě míst užívali ještě poměrně teplý podzim.

Již zítra však začnou vozovky podle předpovědi klouzat i na Moravě. „Bude se nadále ochlazovat, ale na Moravě bude pokles teplot méně citelný,“ řekl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Zatímco sněžení ustane, problémy s náledím přetrvají. A varují před nimi i meteorologové. O víkendu totiž v Česku naměříme ráno až minus 10 stupňů, přes den do tří nad nulou. Mráz podle předpovědí vydrží nejméně do 12. prosince.

Zobrazit celou diskusi