Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Zloděj zavraždil majitele auta, přejel mu hlavu. Dostal 18 let

Autor: Richard Veselý - 
30. listopadu 2012
12:11

Snažil se ukrást auto, když se majitel bránil, bezohledně ho přejel. Za vraždu si desetkrát trestaný recidivista a narkoman Roman Hubený (39) odsedí 18 let ve vězení. Po mrtvém zůstaly dvě malé dcery.

Obrana jeho majetku se stala Josefu Leiblovi (†31) osudnou. Zloděj nejdříve s autem zacouval, když při tom jeho majitel upadl na zem, Hubený ho chladnokrevně přejel. Kola těžké dodávky přejela muži přes hlavu a tělo, byl na místě mrtvý.

O ničem jsem nevěděl, tvrdil vrah

„Já ho asi zabil, přejel jsem mu přes hlavu,“ řekl podle jednoho ze svých známých po tragédii. Před soudem ale recidivista přesto tvrdil, že o ničem nevěděl. „Svého činu lituji, nebyl jsem si vědom toho, že je poškozený před vozidlem. Myslím si, že jsem dobrý řidič,“ řekl.

Soudce Robert Pacovský ale jeho obhajobě neuvěřil a odsoudil ho za vraždu. „V okamžiku, kdy se rozjel, si musel být vědom toho, že tam poškozený je. Za této situace se přesto razantně rozjel dopředu. Věděl, že může pokozeného přejet a způsobit mu smrtelná zranění,“ uvedl při zdůvodnění rozsudku.

Děti jsou bez táty

Po zavražděném Josefu Leiblovi zůstaly dvě malé dcery. „Čin měl destruktivní vliv na celou rodinu, manželka pana poškozeného zůstala sama se dvěma malými dětmi, jedno z nich je jen rok staré. Je v situaci, která je těžko únosná,“ řekl soudce.

Odsouzený má povinnost zaplatit oběma dětem, vdově i matce mrtvého odškodné 240 tisíc korun a k tomu i náklady pohřbu, celkem kolem milionu korun. Z čeho ale budou peníze vymáhány, není jasné – Hubený je bez prostředků, žil na ubytovně a dlouhodobě byl bez stálého zaměstnání. Když něco vydělal, většinou to zřejmě utratil za pervitin, který podle svědků nitrožilně užíval.

Vražda kvůli sto tisícům

Tragédie se stala letos 30. května ráno na náměstí ve Velvarech. Hubený, který tam přijel s dalšími známými, si vyhlédl dodávku, která stála před obchodem se staženým okénkem a klíčkem v zapalování. Když nasedl dovnitř a nastartoval, z obchodu vyběhl majitel auta a přes otevřené okénko se začal se zlodějem prát.

Když Hubený prudce zacouval, Josef Leibl spadl na zem a zloděj ho přejel. Ukradenou dodávku pak odstavil v lese. Po udání dalších narkomanů ho na pražské ubytovně po několika hodinách zatkla policie. Pachatel se stihl ostříhat a oholit, utéct ale už nestačil. Podle odhadů měla stará dodávka značky Ford hodnotu jen málo přes sto tisíc korun.

marie60 ( 30. listopadu 2012 13:25 )

  Tak tomuhle m.agorovi bych dala taky doživotí.Už byl 10x trestán a narkoman, který dá se říct, úmyslně přejel člověka.

Zobrazit celou diskusi