Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kotrouš dostal šest let: Dcera je těhotná a maminka má rakovinu, vzlykal u soudu

Soud udělil exšéfovi pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi šestiletý trest.
Soud udělil exšéfovi pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi šestiletý trest.  (Autor: Foto Blesk - Richard Veselý)
Autor: Richard Veselý, red - 
29. listopadu 2012
13:07

Soud udělil exšéfovi pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi (46) šestiletý trest. Podle obžaloby si řekl o úplatek za to, že neskončí smlouva městské policie s autoservisem, který zajišťoval servis jejích aut.

Kotrouš dostal 6 let nepodmíněně, proti rozsudku se může ještě odvolat. Odsouzen byl za spáchání zločinu přijetí úplatku a pokusu zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zástupkyně je podle svých slov s výší trestu spokojená a odvolávat se nebude.

Při závěrečném vyjádření Kotrouš se slzami v očích mluvil opět o těhotenství své dcery i o tom, že je jeho přes osmdesát let stará maminka v posledním stádiu rakoviny. Soudce to však nijak neobměkčilo. Neujala se ani historka, ve které Kotrouš tvrdil, že nemohl ovlivnit výběrové řízení a majitele autoservisu se snažil podvést. Podle soudce se podařilo jednoznačně dokázat, že obžalovaný mohl výběrové řízení na servis aut městské policie skutečně ovlivnit.

Video Kotrouš se u soudu rozbrečel - Richard Veselý
Video se připravuje ...

Chtěl jen podmínku

Pokud by se Kotroušovi podařilo soud přesvědčit o tom, že na výběrové řízení neměl vliv, mohl by odejít pouze s podmínkou za podvod. Hned první den se přiznal, že vzal úplatek 150 tisíc, které u něj policie našla při jeho zadržení.

Kromě vězení exšéf pražských strážníků vyfasoval také zákaz činnosti v řadách městské i státní policie na dobu 10 let. Více než sto tisíc korun, nalezených policií v trezorech doma a na chalupě bylo zabaveno.

Úplatky

Bývalý šéf strážníků chtěl po Josefu Jíšovi, jehož autoservis se staral o vozy pražské městské policie skoro deset let, pět procent z peněz, které strážníkům za rok firma vyfakturovala. Ročně tak chtěl podle soudce získat nejméně 1,2 milionu korun. Sliboval, že za peníze zajistí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem. "Považoval jsem to za naprosto nehorázné," řekl ve středu Jíša před soudem. Po schůzce s Kotroušem kontaktoval policii, která další setkání monitorovala.

Kotrouš od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200, poté dalších 150 tisíc korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho totiž loni 25. listopadu zadrželi v jeho služebním voze v okolí pražské Jižní spojky, úplatek 150 tisíc měl přímo u sebe.

Kam se poděla první platba 200 tisíc korun se policistům během vyšetřování nepodařilo zjistit. Chemikálii, kterou byly bankovky označeny, našli ale experti na kapse Kotroušových kalhot.

gevi ( 29. listopadu 2012 18:01 )

A kdo to objednal? Oni vám holt zavírají taky vaše zloděje z ČSSD a ti podle vás kradou ve prospěch obyčejných lidí.

gevi ( 29. listopadu 2012 17:59 )

Máte pravdu. Teprve za této vlády se hromadně rozjelo stíhání za korupci a rozkrádačky. Už spousta lidí sedí, další budou souzeni a budou sedět taky - naposled se začalo řešit MUS (lidé kolem Grosse). Za vlády ČSSD i Topolánkovy vlády se tahle věci zametaly pod koberec.

rendyx111 ( 29. listopadu 2012 17:38 )

Doufám,že po nástupu do vězení,dostane pořádnou gumoléčbu anakldádačku ,jakou dávají jeho podřízení občanům,při jejich nepřiměřených zásazích,kdy mlátí neozbrojené důchodce....

e.44 ( 29. listopadu 2012 17:26 )

Preference se daj snížit nebo nahnat i jinak. Vona to zas nebyla žádná sranda ani nic snadnýho tu s tí vůbec začít. Kdyby to bylo snadný, už by s tím tutově začali oranžoví, když byli u vesla.

hofihofi ( 29. listopadu 2012 16:32 )

Ale rak arogantni pan se pry nevidel. Ted beci, jo s velke vysky se pada vic na hubu.

Zobrazit celou diskusi