Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž, který udal šéfa strážníků Kotrouše: Měl jsem strach o život!

Autor: Richard Veselý - 
28. listopadu 2012
17:33

Muž, který dostal bývalého šéfa pražských strážníků před soud. Jako svědek proti Vladimíru Kotroušovi ve středu vypovídal majitel autoservisu Josef Jíša. Právě díky němu se korupční skandál provalil. Popsal, že měl kvůli tomu strach o sebe i o rodinu.

Vladimír Kotrouš (46) chtěl údajně po majiteli autoservisu Jíšovi částku převyšující milion korun, zaplacenou v několika splátkách. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ho zadrželi loni 25. listopadu. Tři měsíce byl ve vazbě, od té doby je vyšetřován na svobodě. Hrozí mu až 12 let vězení.

Procenta za opravu policejních aut

Kotrouš chtěl údajně od Jíši peníze za to, že bude jeho autoservis moci dál opravovat auta městské policie. „Řekl mi, že mu mám platit pět procent z obratu. Nejdříve jsem mu dal dvě stě, potom sto padesát tisíc korun,“ řekl před soudem.

Z Kotroušovy výzvy byl prý v šoku: „Úplně mne to fascinovalo. Bylo to něco absolutně nečekaného.“

Strach o život

Jíša po týdnu všechno ohlásil policii. Předtím si jednu ze schůzek nahrál na diktafon a kopie záznamu schoval. Obával se, že se jeho udání může prozradit a šéf strážníků se mu pomstí.

„Nahrávky jsem poschovával jako zálohu pro případ, že by se se mnou něco stalo. Pan Kotrouš se netajil svými styky s justicí, státními zástupci a Policií ČR,“ popsal.

Kotroušovi v listopadu předal dvě platby v označených bankovkách. „Obě schůzky byly pod dozorem Policie ČR, která mě vybavila nahrávacím zařízením,“ uvedl. Zatímco převzetí druhé platby Kotrouš přiznává, o dvou stech tisících v hotovosti podle svých slov nic neví.

Vypovídal i primátor

Jako svědek ve středu vypovídal i pražský primátor Bobuslav Svoboda. Ten jednoznačně popřel, že by šéf strážníků s Jíšou o úplatcích jednal jménem Svobodových poradců Grmely a Hanče, jak Kotrouš údajně tvrdil.

„Nic takového neproběhlo,“ okomentoval to primátor Svoboda. Manželka Eva Kotroušová před soudem tvrdila, že o úplatcích nic netušila. V současnosti provozuje fitcentrum, kde je zaměstnán i Kotrouš, rodina má družstevní byt a chalupu, dcera na mateřské dovolené navíc vlastní byt v pražské Ruzyni.

zadnice ( 29. listopadu 2012 10:17 )

Diskuze k článku o příkoří cigá.nů v Česku opět zakázána. K tomuto tématu je třeba dodat, že u nás se chovají nejhůře a mají k tomu nejvyšší dávky v Evropě!!! Rovněž podmínky a téměř beztrestnost!!!

oldedek ( 29. listopadu 2012 10:14 )

"Ten jednoznačně popřel, že by šéf strážníků s Jíšou o úplatcích jednal jménem Svobodových poradců Grmely a Hanče, jak Kotrouš údajně tvrdil...." Hele Svoboda jak to "jednoznačně" můžeš popírat - jenom proto, že ti to ti dva panáci řekli ?!?

zkzkz ( 28. listopadu 2012 19:58 )

Nenažraní ***i

Zobrazit celou diskusi