Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Je to přesně půl roku, co chytili Ratha: Co se změnilo a co zůstalo stejné?

Autor: ČTK, lm - 
14. listopadu 2012
20:23

Uplynulo už půl roku od zatčení poslance a tehdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha (46). Zatímco politik obviněný z korupce čeká ve vazbě na soud, jeho nejbližší si museli najít cestu, jak se vzniklou situací vypořádat po svém.

David Rath chybí bezpochyby nejvíce své rodině, tedy manželce Evě a dvěma synům, kteří přišli zatčením o otce. Z vazby se ho snažil také dostat jeho otec Ratmír, i když neúspěšně. A také milenka Renata Horká.

Manželka Eva se sama začala po zatčení Ratha aktivně zapojovat do politiky a kandidovala v Rathově Hostivici. Slavila úspěch, za sdružení Středočeši 2012 skončila na 2. místě a to především zásluhou tzv. kroužkování. Rathovi si nadělali nepřátele, ale neztratili ani zastánce.

Rath toho pro Hostivici udělal dost. Sám však z vazby volit nemohl. A tak si v Litoměřicích krátí čas za mřížemi alespoň psaním a dokonce už publikoval svůj první román. Kniha s názvem "Přisedněte si" je již na pultech. Ale jenom na některých, řada pražských knihkupectví se totiž Rathovu knihu rozhodla neprodávat.

Zadržen přesně před půl rokem

Policisté zadrželi Ratha v pondělí 14. května okolo osmé hodiny večerní na ulici v Rudné u Prahy. Na triku má poškození zájmů EU, podplácení, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. A patrně ne jen jediné.

Spolu s Rathem skončily v želízkách i jeho komplicové - ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, někdejší poslanec Petr Kott a šéfové stavebních firem. Policie dosud zahájila v kauze trestní stíhání celkem deseti lidí.

David Rath v policejním autě poté, co byl zadržen přímo při trestném činu David Rath v policejním autě poté, co byl zadržen přímo při trestném činu | Zbyněk Pecák

Rath měl u sebe v okamžiku zadržení dnes již legendární krabici se sedmi miliony korun, ve které mělo být podle Ratha víno. Jenže kriminalisté měli po získaných odposleších jasno. Leda, že by Rath uměl měnit víno v peníze.

Takový hezký penízky, lesklý, žluťoučký, kulaťoučký... jak se Rath nad úplatky rozplýval, pocházely ze zmanipulované zakázky na opravu buštěhradského zámku. Spojovány však začaly být i s financováním ČSSD, která od Ratha dala rychle ruce pryč.

Soud zamítl pustit Ratha na kauci

Soud poslal Ratha i zbylé obviněné do vazby. Poslanec vzápětí rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím i na pozici středočeského hejtmana. Vystoupil také z ČSSD. Rathovi advokáti usilovali o jeho propuštění na kauci. Soud souhlasil a určil finanční záruku 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil a stanovil, že propuštění na kauci není možné. Ve vězení zůstávají Kott i Pancová.

Sněmovna Rathovo trestní stíhání pro podezření z korupce počátkem června schválila. Hlasování se odehrálo za výrazného zájmu médií a předcházel mu třičtvrtěhodinový projev Ratha, který označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného opozičního kritika.

Salačová se přiznala

Při výpovědích se údajně částečně přiznala jedna z obviněných, podnikatelka Ivana Salačová, která prý díky tomu chce získat postavení takzvané spolupracující obviněné. Její výpověď prý usvědčuje údajné hlavní organizátory Kotta a Pancovou.

Kriminalisté také v květnu prohledávali budovu Úřadu Regionální rady v Praze, kde sídlí Region soudržnosti Střední Čechy. Středočeský kraj později zrušil problematické zakázky, dohromady za téměř dvě miliardy korun. Týkaly se zejména opravy silnic, ale také rekonstrukce buštěhradského zámku. Kraj se rovněž v kauze připojil jako poškozený k trestnímu řízení.

karlik1941 ( 28. listopadu 2012 12:24 )

Jak muže pobírat poslanecký plat když je v lochu,obyčejný člověk nedostane nic.Dejte mu napít té dobré gořalky a bude o jednoho lumpa mín

kamjdu ( 15. listopadu 2012 09:28 )

Hnusný blesku, pomlouváte pana Ratha.

anna1234 ( 15. listopadu 2012 06:37 )

Ano? A kde melou?????

hofihofi ( 15. listopadu 2012 04:08 )

Kdyby nebyl hubatej, tak byl na svobode, nemel praskat ostatni, to se nevyplaci! Pro hubu na hubu, rikaval sluha Ferdinand v Haskove - Stare drogerii

hofihofi ( 15. listopadu 2012 04:06 )

A jak to víš?

Zobrazit celou diskusi