Jiřímu Paroubkovi na oficiální oslavě, která se konala na malebné pražské Kampě v jednom ze zdejších  prestižních podniků, přinejmenším chyběl vazebně stíhaný playboy MUDr David Rath. Kontroverzní macho, jehož Paroubek v době své slávy v ČSSD označil za nejtalentovanějšího politika strany. A nedávno prohlásil, že pokud by odešel z ČSSD a stal se členem jeho partaje, Národní socialisté – levice 21 (LEV 21), nikdy by k jeho zatčení nedošlo. Každopádně pan doktor Rath by v dobře padnoucích šatech s motýlkem u krku přidal Paroubkově party co se módní image, iluze oné kultivovanosti týče na bodech.

Věrný kamarád do deště, bývalá hokejová hvězda Jiří Šlégr, který s Paroubkem z ČSSD zmizel, bohužel kýžený kredit nezajistil. Separátní sako, výrazně pruhovaná košile, beztvaré bleděmodré džíny hodné fotříka... A k hvězdnému podání měla daleko i jeho družka, Miss ČR 2005 Lucie Králová – džíny, pulovr s chomoutem, semišová bundička, stažené vlasy... I když dress code nebyl na narozeninové party nejspíš určen, takhle se na společenskou oslavu do luxusního podniku nechodí.

Aktivní manželka oslavence, paní Petra, nepřekvapila. Pečlivý make-up, dobrý účes a model, který chce stihnout eleganci lady a zároveň provokovat variací vzoru topu se sukní. Ambice Petře nescházejí, ale cit pro věc ano. Jinak by si vystačila se hrou s dezénem, která je sama o sobě diskutabilní. A nepřidala by k ní úvaz na mašli v případě blůzy a kaskádu plochých sámků na sukni. Ale taková už mladá paní Paroubková je.

Tlačenka s kachnou a Krampol s Jandákem

Jiří Paroubek chce být důvěryhodným kultivovaným politikem, což je v pořádku. Změny v jeho image, způsob jakým v době rozvodu s první ženou Zuzanou probíral své (postavení hodné) obleky z odlehčené vlny a kvalitní boty pro cestu vpřed, tak trochu naznačují, že má problém s image ředitele totalitního stravovacího gigantu RAJ (restaurace a jídelny), jemuž pomyslně teče omastek po bradě a od rána do večera se láduje obloženými chlebíčky. Ty ostatně prý dodnes miluje. A přes protesty nynější ženy Petry hltá potají. Budiž mu to přáno, ale zrovna tak si přiznejme, že drahé kvádro ani značkové polobotky kýženou image politikovi nezajistí.

Každopádně u nás stále podceňovaná image je velmi těžká strategická hra, která by v případě Jiřího Paroubka, potažmo jeho druhé ženy vydala na několikastranné pojednání. Každopádně LEV 21 Jiří i jeho Petra se v ní poněkud ztrácí. Kachna, guláš, utopenci a tlačenka, které se na party podávaly, jistě konvenují (opět metaforicky řečeno) většinovému vkusu levicových voličů, ale k sofistikované elitě mají symbolicky daleko. Stejně jako hvězdný host, bavič Jiří Krampol s oranžovou košilí (to je přece barva ČSSD) s krátkými rukávy a šíleným, z kůžiček spleteným náramkem na zápěstí. To samé platí pro další star, poslance Slávka Jandáka. Pohled na něj dokazuje, že ona, tolik probíraná image, není jen otázkou svršků, ale i vzhledu, životního stylu, výrazu.

Podle informace z dobře informovaných zdrojů stála narozeninová oslava Jiřího Paroubka přes osmdesát tisíc. Což je suma, kterou si může dovolit. Nicméně kýženou noblesu si za ni nekoupil. Vstupenka do noblesního světa, kde jaksi všechno mimoděk ladí a nikdo si na nic nemusí hrát, totiž není, jak všichni víme, otázkou peněz, ale přirozeného life stylu.

Fotogalerie
9 fotografií