Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chov okapi v Česku v ohrožení: Dvorská zoo přišla již o druhou pralesní žirafu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jp - 
1. listopadu 2012
20:30

Na spory s Evropskou asociací zoologických zahrad již doplácí dvorská zoo. Kvůli odchodu z mezinárodní organizace se musela vzdát zapůjčené samice pralesní žirafy okapi Etany. Na jaře zahrada přitom již přišla o samce Ahadiho. Zůstávají jí jejich dva potomci.

"Etana byla odvezena do zoo ve Frankfurtu nad Mohanem. Stalo se tak z důvodu ukončení členství dvorské zoo v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií, kdy byla nucena opustit její chovné programy,“ přiznala Jana Myslivečková, mluvčí východočeské zoo. Ahadi, se kterým Etana má dvě mláďata, čtyřletého samečka a roční samičku, putoval do Švýcarska, svého původního domova před odjezdem do Dvora.

Mláďata dvorské zoo, která chová okapi jako jediná v Česku od roku 2004, zahradě zůstávají. K rozmnožování je ale kvůli genetické příbuznosti nemůže použít. Přesto věří, že v chovu bude pokračovat. Po rezignaci ředitelky Dany Holečkové se čeká na výběr nového vedení a kraj má zájem obnovit mezinárodní vztahy a vrátit zoo do chovného programu. Jiná možnost vlastně ani není. Mimo Afriku totiž nejsou další okapi, které by nebyly jeho součástí.

londynskypes ( 2. listopadu 2012 04:44 )

arianoira ( 1. listopadu 2012 21:02 )

SUPER clanek, ale to nam elektriku nebo benzin nezaplati! Zatimco kolegyne v praci mi dnes ukazala zajimavy zpusob privydelku z domova www.Cervena-Cerna.cz a to je jine kafe! Prestoze nejsem nejbystrejsi, tohle jsem pochopila behem 3 minut a hned jsem si vydelala prvnich par stovek, a to prakticky bez prace Kdyztak to omrknete taky

smrk ( 1. listopadu 2012 20:54 )

Na bývalou ředitelku by měli podat trestní oznámení a taktéž zlikvidovat ten předražený kravský nápad projíždění zahrady osobními auty.

Zobrazit celou diskusi