Výrazně zelení hadi udělali snůškou kožovitých vajec chovatelům velkou radost. „Vypadá to, že budeme mít mláďata ze všech devíti vajec. Zatím se jich vylíhlo pět, líhnout se začala po 72 dnech,“ popsal terarista Miroslav Dohnal.

Mláďata jsou již od vylíhnutí vysoce jedovatá. „Líhnutí trvá tak dva dny od chvíle, kdy se začne z vajíčka prořezávat. Do deseti, 14 dnů se mláďata svléknou, a začnou přijímat potravu,“ vysvětlil Dohnal s tím, že do té doby vstřebávají výživu z vajíčka.

Dožíjí se až 20 let

Mladí hadi si smlsnou na myších holatech, ještěrkách či malých obojživelnících. Důležitá pro ně pestrá strava, jakou by měli i v přírodě. Mamby patří k nejjedovatějším hadům světa, jed jim pomáhá rozkládat potravu.

„Mají rychlý metabolismus, dospělá mamba když přijme potravu, tak během čtyř, pěti dnů ji stráví, a už opět vyhledává další,“ řekl terarista.

V přírodě žijí mamby v jihovýchodní Africe, předci rodičů plzeňských mláďat pocházejí z volné přírody Tanzanie. Jejich potravu v přírodě tvoří drobní ptáci, savci, hlodavci či obojživelníci. Žijí hlavně ve větvích stromů, dorůstají délky dvou metrů. Elegantní zelení hadi se dožívají kolem 20 let.

VIDEO: V plzeňské zoo se líhnou jedovaté mamby úzkohlavé.

Video
Video se připravuje ...

V plzeňské zoo se líhnou jedovaté mamby úzkohlavé. Romana Vébrová, hudebnibanka.cz

Fotogalerie
8 fotografií