Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přivezli si alkohol z dožínek: Dcera (†28) je mrtvá, otec (60) bojuje o život

Autor: iza - 
12. září 2012
05:01

Pančovaný alkohol si v Česku vybírá krutou daň. 10 mrtvých, další dvě desítky otrávených, kteří pokud přežijí, zůstanou nadosmrti slepí nebo postižení z těžké otravy. Na nohou je i malá obec na Frýdecko-Místecku. Včera tam zemřela na otravu metanolem mladá maminka Andrea S. (†28), její otec Milan (60) leží v kritickém stavu v nemocnici.

Mladou ženu našli kriminalisté v rodinném domě v Komorní Lhotce ležet bezvládně na zemi. Už jí nebylo pomoci. Jejího otce záchranáři převezli do nemocnice v Třinci- Podlesí. Milan S. je v kritickém stavu, leží v bezvědomí na ARO. Lékaři si nejsou jisti, zda vůbec přežije. Předběžné výsledky ukazují na to, že se oba otrávili metanolem.



Mladá maminka po sobě zanechala syna (8). Její otec už byl v důchodu. Společně bydleli v rodinném domku. O školáka se teď zřejmě budou muset postarat dva bratři zemřelé Andrey.

O víkendu se konaly pět kilometrů od Komorní Lhotky v Horních Tošanovicích dožínky. Není vyloučeno, že si otec s dcerou přivezli otrávený alkohol právě odtud. „Máme opravdu strach o život, už nevěříme žádnému alkoholu,“ pověděla Blesku paní Alena z Komorní Lhotky.

Politici hledají řešení až teď

Nedostatečná legislativa a kontroly umožnily vznik černého obchodu s pančovaným alkoholem. Poslední várka, kterou obchodníci pokoutně distribuují až k zákazníkům lačnícím po levném alkoholu, je smrtící.

Většina postižených je v tak vážném stavu, že policie netuší, kde se jedovatým metanolem otrávili. Zatím zadrželi podnikatele z Havířova, který měl stánek s čepovaným alkoholem na sídlišti v Šumbarku. Tady po vypití metanolu zemřeli starší manželé.

V podezření jsou také plastové barely, z nichž stáčeli vodku a tuzemák v Příbrami. Po požití několika skleniček zemřel starší muž. Před zbožím s etiketami Likérky Drak policie varuje. Podle likérky jde o falzifi káty staršího typu jejich etiket.

Premiér, ministerstva a úřady se od včerejška předhánějí v návrzích řešení. Až když zemřelo tolik lidí. „Zvažujeme totální zákaz prodeje alkoholu ve stáncích a jeho přesunutí do kamenných obchodů. Je to určitě na místě,“ prohlásil náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Ministerstvo financí zase posílá další a další kontroly. „Celní správa pokračuje v intenzivních kontrolách, aby se také více zaměřila na regiony, kde došlo nyní k problémům,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Během včerejška objevili hygienici a celníci podezřelé lahve s alkoholem bez kolků nebo dokladů na Plzeňsku a v Olomouci.

naidka ( 12. září 2012 11:19 )

metanol vzniká při špatné destilaci. Při výrobě lihoviny udělali chybu nebo něco ošulili.

joanna5 ( 12. září 2012 10:48 )

www.nebezpecnachemie.estranky.cz/clanky/alkoholy-a-fenoly_-dihydroxyfenoly.html

modavivien ( 12. září 2012 10:36 )

trošku suchar,nevím proč by si lidi občas nemohli dát panáčka,to snad z nás nedělá alkoholika.Dávám taky přednost dobrému vínu,ale určitě ne jen na svátky.

tomshark ( 12. září 2012 10:35 )

Tohle není z přimíchávání metanolu, tedy z pančování, tohle je evidentně záměna metylalkoholu s etylalkoholem. Ti pili čistej metanol a to žádnej podloudnej výrobce neudělá schválně, ničí jim to kšeft. Může to být i záměna od dodavatele. Každopádně tihle si hrůzou ze ztrát rvou vlasy

joanna5 ( 12. září 2012 10:02 )

NEJEN NEDOSTATEČNÁ LEGISLATIVA, U NÁS BOR.EL VE VŠEM - TAKOVÝ STAV V NAŠÍ KRÁSNÉ VLASTI - A TEĎ JI ZASTAVÍME SKLADY A ELEKTRÁRNAMI, ZMIZÍ POLE, HLAVNĚ SE BUDE KŠEFTOVAT, A TI NAHOŘE, TO JE SESTAVA, TI NÁS ZLIKVIDUJÍ TOTÁLNĚ - TO BUDE NÁDHERA- ALE K VĚCI: http://www.novinky.cz/domaci/278323-jak-poznat-smrtici-metylalkohol-chuti-to-nejde-musite-ho-zapalit .html- VČERA JSME SE SYNEM DĚLALI POKUSY- NEŠLO NÁM DO HLAVY, ŽE BY HOŘEL 30STUPŇOVÝ RUM - TAKY ŽE NEHOŘEL - POUZE JSME UTOPILI ZÁPALKU - TAKŽE KDYŽ RADÍTE, TAK NEPIŠTĚ POLOVIČATOSTI, PROTOŽE TATO RADA JE LIDEM OPRAVDU NA NIC. ALKOHOL HOŘÍ AŽ TEN VYSOKOPROCENTNÍ, TŘICÍTKA POUZE KDYŽ JEJ PŘEDEHŘEJETE TŘEBA NA PÁNVIČCE pRO ZAJÍMAVOST NĚCO O VÝROBĚ: http://www.zajimavosti-pivo.estranky.cz/clanky/alkohol-vseobecne.html jO, A U NÁS "ŠIKMOOCÍ" TAKY PRODÁVAJÍ NĚJAKÉ LAHVE - HLAVNĚ JSOU LEVNÉ, ALE NIKDO NEVÍ PROČ...

Zobrazit celou diskusi