Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prague Pride vrcholí: Duhový pochod prošel Prahou!

Autor: ČTK, mokk - 
18. srpna 2012
13:56

Záplava barev, balonků a rytmická hudba. Prahou se prohnal karneval, ale ne jen tak ledajaký. Deset tisíc gayů, lesbiček, transsexuálů a dalších sexuálních menšin prošel z Václavského náměstí na Střelecký ostrov.

Účastníky pochodu hrdosti podpořila i celá řada známých osobností. V davu byl nejen moderátor Honza Musil, který se svou orientací nijak netají. Ale také transsexuál Gigi Tornádo nebo Lejla Abbasová.

Proti pochodu se demonstrovalo

Do ulic vyrazili ale i konzervativci, kteří proti akci homosexuálů protestují. Shromáždění na "obranu hrdosti normálních lidí" svolala Akce D.O.S.T., Mladí křesťanští demokraté pořádají Pochod pro rodinu. Kvůli nočnímu napadení facebookových stránek členů týmu festivalu Prague Pride hackery měli organizátoři obavu o informovanosti účastníků.

Hackeři totiž z jejich stránek odesílali nepravdivé informace o změnách v programu, zejména dnešního pochodu. Ředitel festivalu Czeslaw Walek ale v noci na dnešek potvrdil, že veškerý program zůstává v platnosti.

Organizátoři pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride dnešek nazývají "nejteplejším dnem v roce". Podle Walka je ale průvod pro všechny, nejen pro gaye, lesby, transsexuály či bisexuály. Přijít prý mají všichni, kdo se chtějí pobavit a přispět k respektu k různorodosti.

Video  V Praze vrcholí festival sexuálních menšin  - Video - Tereza Hořínková
Video se připravuje ...

Průvod vyrazil ve 13:00 z Václavského náměstí od sochy svatého Václava na Můstek a přes Národní třídu na Střelecký ostrov, kde bude následovat koncert. Vystoupí na něm třeba Dara Rolins, The Tap Tap či Toxique. Vstup je zdarma.

Dvě a půl hodiny před zahájením průvodu se u sochy svatého Václava sešli konzervativci z D.O.S.T, aby tu proti Prague Pride protestovali. Magistrátu nahlásili 200 účastníků. Podle vedení iniciativy je festival obscénní a propaguje nesnášenlivou ideologii homosexualismu. 

Video  Účastníci pochodu Prague Pride se výborně baví  - Video Blesk - Tereza Hořínková
Video se připravuje ...