Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fenič: Klaus útočí na gaye, protože má sám mindrák

Autor: Ladislav Leimer - 
13. srpna 2012
14:16

Prezident Václav Klaus se stejně jako loni postavil za konzervativce, kteří hlasitě vystupují proti pořádání festivalu gayů a lesbiček Prague Pride. V reakci na slova hlavy státu vystoupil režisér Fero Fenič. "Je to mindrák pana prezidenta," vyjádřil se ke Klausově kritice Fenič.

Prague Pride probíhá v Praze letos podruhé. Již loni byl proti jeho pořádání český prezident Václav Klaus. Vysloužil si za to kritiku jak z řad homosexuálů, tak odborné veřejnosti. Letos tomu není jinak.

Klaus veřejně podpořil odpůrce akce, včetně iniciativy D.O.S.T. „Pochod Prague Pride jsem okomentoval loni, na čemž se nic nezměnilo. Když se hlasitě ozývá jedna skupina lidí, měla by být stejně hlasitě slyšet i druhá,“ prohlásil prezident České republiky.

Za veřejnou kritiku festival se do něj opřel Fero Fenič, slovenský režisér a pořadatel filmového festivalu Febiofest, který se sám hlásí mezi homosexuály.

Řeči nedůstojné hlavy státu

„Takové řeči jsou nedůstojné hlavy státu. Měl by se tím někdo zabývat, zda to není útok na demokracii. (...) naše hlava státu napadá lidi, kteří na nikoho neútočí, nikoho neomezují, pouze mají radost, že jsou,“ řekl Fenič v rozhovoru pro Týden.cz.

Klaus má sám mindrák

Podle něj se však nejedná o většinový názor. „Myslím, že jde spíš o osobní mindrák pana prezidenta. Moje celoživotní zkušenost je taková, že největší bojovníci proti jakékoli odlišnosti jsou ti, kteří ji sami mají. Proti homosexualitě nejvíc bojuje církev, kde je přes třicet procent kněží homosexuálních. Mám pocit, jestli to takto není i na Hradě,“ naznačil kulantně Fenič to, co si myslí o prezidentovi.

schmid ( 3. října 2012 19:56 )

když mu vadí buzici(a já nejsem),měl by mu vadit i jeho pochroumanej synáček

londynskypes ( 28. září 2012 05:21 )

gayove mate si udelat deti s k.undou a ne je adptovat ..rikal klaus..vyplati se to ,to potvrdil

zelena.karkulka ( 14. srpna 2012 22:05 )

Fenič-judas a ještě teplej,to je na mašli

maximillian ( 14. srpna 2012 11:55 )

vrtajzub ( 14. srpna 2012 10:52 )

bohatypodniikatel - ty mi môžeš vylýzať riť až sa vyserem, bude mi potešením ty vtipný cocot.

Zobrazit celou diskusi