Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA: Soudce (†64) žhářů z Vítkova byl nalezen s podříznutým hrdlem

Soudce Miloslav Studnička - soudil žháře z Vítkova, nyní byl zavražděn
Soudce Miloslav Studnička - soudil žháře z Vítkova, nyní byl zavražděn  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: oj, ČTK, Ivana Žáková - 
9. července 2012
16:48

První vražda soudce v moderních dějinách Česka? Miloslav Studnička (†64), který poslal za mříže žháře z Vítkova, byl nalezen mrtvý na své chatě. Na těle měl několik bodných ran a také podříznutý krk. Policie vyšetřuje i možnost sebevraždy.

Po soudci se začali shánět kolegové, když ráno nepřišel do práce.  Nedostavil k soudu, proto jsme na místo poslali policii a ta jej našla v jeho domě mrtvého,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Nalezený soudce měl podříznuté hrdlo a po těle několik bodných zranění. Policie však vyšetřuje i variantu, že si vzal život sám. Proč?

Měl doma smečku psů

Když hasiči otevřeli dům vyrojilo se z něj mnoho psů. Zatím se jich podařilo odchytit 16. „Nejen že by si tam někdo netroufl, ale představte si šestnáct psů, kteří s ním sdíleli společnou domácnost, jak to tam asi muselo vypadat,“ řekl deníku Právo zdroj, který je údajně dobře seznámený s vyšetřováním.

Souvisí to s Vítkovem?

Krajská státní zástupkyně Brigita Bilíková, která se Studničkou pracovala na případu vítkovských žhářů, řekla, že se o soudcově smrti dozvěděla odpoledne. "Je to sotva pár minut, je to hodně čerstvé. Nevím, co k tomu říct. Je mi to strašně líto," uvedla. Nechtěla spekulovat o tom, zda to souvisí s některým ze Studničkových případů nebo konkrétně s kauzou Vítkov. "Věřím a doufám, že to s Vítkovem nesouvisí," řekla ČTK.

Video  Soudce Miloslav Studnička (†64) byl nalezen ve svém domě s podřezaným hrdlem.  - Blesk - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Stejný pohled na věc má i Kumar Vishwanathan, který pomáhal obětem žhářského útoku. "Myslím si, že to nemá žádnou souvislost. Je to strašná zpráva. To rozhodnutí tehdy bylo hodně průlomové. Jedno z klíčových rozhodnutí, které ukázalo, že ve státě funguje soudnictví, které nepodléhá veřejným a politickým tlakům. Potvrdilo, že existuje skupina státních zástupců a soudců, kteří soudí na základě práva, nikoliv na základě tlaků, patřil mezi ně i soudce Studnička," uvedl.

Soudil nejtěžší vrahy

Miloslav Studnička jako soudce rozhodoval o těch nejhorších násilnících, mimo jiné odsoudil radikální neonacisty, kteří vypálili dům malé Natálky.

Loni k desetiletému vězení odsoudil Studnička dvaatřicetiletého muže obžalovaného ze znásilnění dvou malých dětí v Orlové na Karvinsku. Letos udělil tresty třem dealerům drog, které poslal do vězení na dva roky, devět a deset let.

Zabýval se i případem ženy z Českého Těšína, která podle státního zástupce podvedla více než stovku lidí. Letos v březnu krajský soud v Ostravě zprostil obžaloby osm bývalých manažerů Českomoravské družstevní spořitelny.

Souvislost mezi vraždou a jakýmkoliv Součkovým případem však policie zatím nepotvrdila.

adorator ( 12. července 2012 16:47 )

peta66 ( 11. července 2012 18:40 )

"Jedno z klíčových rozhodnutí, které ukázalo, že ve státě funguje soudnictví, které nepodléhá veřejným a politickým tlakům..." tohle myslí Kumar Vishwanathan vážně nebo si z nás utahuje? To rozhodnutí ukázalo právě pravý opak toho, co Vishwanathan tvrdí.

hiawatha ( 10. července 2012 06:06 )

souhlas

hiawatha ( 10. července 2012 06:02 )

e.44 ( 10. července 2012 00:51 )

To je spíš o místě a lidech, než o době. Já žila před '89 v Praze. Tam člověku ukradli nejenom to co nebylo zamčený, ale i to co zamčený bylo. V noci jsem se psem nevylezla ven bez pepřáku. Teď žijeme na malým městě, spíš to má blíže k vesnici. Baráky ani branky tu nikdo nezamyká a nikomu se tu nic léta neztratilo ani když to nechal venku před plotem. O půlnoci je tu stejně bezpečno jako v poledne... Než se nám povedlo cestou z šílenýho velkoměsta najít tenhle ráj, bohužel museli jsme si projít zkušeností nejhorší. Pobyt ve středně velkém městě, v dříve poklidné ulici, kterou postupně začali okupovat cikáni. Téměř bezhlavý úprk a prodej bytu hluboko pod cenou byl jediným východiskem.

Zobrazit celou diskusi