Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policie má tři verze případu mrtvého soudce a potvrdila: Ohlodali ho vlastní psi!

Autor: Jaroslav Šimáček, rvs, Ivana Žáková - 
10. července 2012
13:09

Záhadná násilná smrt soudce Miloslava Studničky (†64), který rozhodoval v případu popálené Natálky a vítkovských žhářů, stále není objasněna. Vyšetřovatelé zjišťují, zda se jednalo o sebevraždu, či nešťastnou náhodu, na které se podílela smečka psů. A zcela nevyloučili ani vraždu. To jsou tři verze, se kterými policie pracuje.

Jeho tělo našli policisté v rekreačním domku ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přestože v soudní síni byl Miloslav Studnička postrachem i těch nejotrlejších zločinců, na své sousedy působil soudce jako plachý a nesmělý člověk, který mluvil málo a působil podivínským dojmem.

„Věděli jsme o něm jen to, že ten dům zdědil a dříve ho využíval jako chalupu. Když se sem nastěhoval, nechal ho kompletně opravit,“ prozradil Blesku jeden ze sousedů. Soudcovo počínání však sledovali zpovzdálí. Se sousedy se prý nebavil, dokonce je ani nezdravil a působil jako typický samotář.

„Přistěhoval se sem před dvěma lety. Byl to podivín bez manželky i bez dětí, dlouho prý bydlel se svojí maminkou,“ dodala jedna z blízkých sousedek. "Byl svůj, ale milý," přinesla trochu jiný pohled na soudce jedna ze soudních  zapisovatelek.

Verze č. 1: Nešťastná náhoda, soudce ohlodali psi!

Jak dnes řekl Dalimil Sypták, mluvčí kriminální policie Moravskoslezského kraje, policisté nyní pracují s třemi vyšetřovacími verzemi. Jednou z nich je nešťastná náhoda, díky které utrpěl soudce poranění krční žíly a během několika minut vykrvácel. "Tělo poškozeného neneslo známky po razantním nebo likvidačním útoku," tvrdí policie.

Utrpěl pak údajně posmrtně i řadu drobnějších zranění, které způsobil patrně útok zvířat. Soudce ohlodali jeho vlastní psi! "Ti psi tam udělali svoje, byl tam jednoznačně atak psích zubů," dodal mluvčí.

"Městská policie musela zpacifikovat několik psů nejrůznějších plemen, kteří z domu vyběhli," potvrdil k zásahu v soudcově domě velitel hasičů Zbyněk Vágner.

Právě psi byli soudcovým největším koníčkem. Obrovská psí smečka čítala více než deset psů! A stala se trnem v oku mnoha místním obyvatelům. „Měl šestnáct psů různých ras, kteří tady pořád dělali hrozný rámus. Lidé z okolí si na ně neustále stěžovali, dokonce se chystali sepsat petici. On na ty stížnosti nijak nereagoval,“ dodala sousedka.

Verze č. 2: Sebevražda

K prvním dvěma verzím se policisté zatím přiklání nejvíce. Tou druhou je možné záměrné sebepoškození z důvodu osobních vztahů. Vede je k tomu právě absence vražedné zbraně. "Nic nenasvědčuje tomu, že by útočila jiná osoba," řekl dnes policejní mluvčí.

Verze č. 3: Útok jiné osoby

Policie si však stále nechává otevřená zadní vrátka a cizí zavinění jednoznačně neodmítla.

Jakoukoliv souvislost s případy, které Miloslav Studnička řešil, se však zatím nepodařilo najít. "Věřím a doufám, že to s Vítkovem nesouvisí," poznamenala k případu krajská státní zástupkyně Brigita Bilíková. Kauzu Vítkov řešil soudce Studnička v roce 2010. V říjnu soud v čele se Studničkou udělil žhářům tresty od 20 do 22 let. Vedle toho soudil třeba tři drogové dealery, které poslal do vězení na 2, 9 a 10 let. A také muže (32), obžalovaného ze znásilnění dvou malých dětí v Orlové na Karvinsku.

"Pokud byl zavražděn pro to, jak soudil, byla by to tragédie a znamenalo by to velkou ztrátu pro českou justici," řekl v pondělí novinářům ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). V současnosti měl soudce rozpracovaných 14 kauz. Vyloučena však není ani vražda náhodného pachatele.

naidka ( 11. července 2012 06:49 )

ahoj pejso, sorry, můj včerejší příspěvek nebyl tobě, měl být o řádek níž.

hrouzek ( 10. července 2012 20:23 )

Kdyby to ti kluci věděli,že je tam i ta malá Natálka,tak by to určitě nezapálili.To byla pouhá náhoda.Fakt je ale ten,že ti barevní vyčuránci,cigáni,kteří si honosně dávají říkat Rómové,si o rozšlapání huby nebo co to vlastně mají,přímo žadoní.A když se jím kopne do rypáku tak mají hned plné, ty otvory.co má být huba,rasismu.Kdo se jích zastává tak ať si je dá za sousedy třeba na měsíc a pak uvidí co je to sběř.Napsal jsem to velmi tvrdě,ale opravdu pravdivě.Za totáče si s nimi věděli poradit jedna dvě-.Esenbák vytahl pendrek,pár jich vyťal cigánovi a byl pokoj.Dnes je to jen samý ublížený Róm a při tom jsou to pořád jen nepoučitelní cigáni.Zalistujte do historije a ukažte mně co se kromě dávek,které berou skoro zdarma,vlastně změnilo.Vůbec nic.Jen jím narostl hřebínek a gažové jím musí chtě nechtě sloužit,jinak si půjdou stěžovat do Štrasburku.Takže vy bílé *** už držte huby a jakmile ublížíte cigánovi,tak půjdete do basy

e.44 ( 10. července 2012 20:13 )

Co do toho pleteš novináře? Ti snad byli na místě činu? Ti snad dělali prvotní ohledání? Ne, ti zaručeně neviděli ani ty fotky.

zelena.karkulka ( 10. července 2012 19:53 )

to je jak ten tajnej ze Švejka-sežrán vlastními psy

naidka ( 10. července 2012 19:35 )

náhodou jsou moc hezcí - já si legraci nedělám.

Zobrazit celou diskusi