Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Středočeskou hejtmankou je Moravčíková, Rathova náměstkyně

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
4. června 2012
16:02

Střední Čechy ovládají sociální demokraté (s tichou podporou komunistů) a ti si dnes prosadili novou hejtmanku na místo nedobrovolně uvolněné Davidem Rathem. Stala se jí Zuzana Moravčíková, dosavadní náměstkyně.

Novou středočeskou hejtmankou se dnes stala Zuzana Moravčíková (ČSSD) a nutno dodat, že pravicové opozici se tahle volba pramálo zamlouvá.

Dosavadní pověřená hejtmanka totiž do úřadu nastoupila "na plný úvazek" na místo svého bývalého nadřízeného, policií zadrženého Davida Ratha. Moravčíková pro Ratha pracovala jako náměstkyně pro majetek, korupční kauza se tak dle opozice týká i jí, byť nepřímo.

Je s Rathem "provázaná pupeční šňůrou," řekl o ní dokonce zastupitel a slánský starosta Ivo Roubík (ODS), zatímco jeho stranický kolega, zastupitel Jan Skopeček, tvrdí, že Rathova kauza není jen selháním jednotlivce a měly z ní být vyvozeny dalekosáhlejší závěry. "Jel jsem na toto jednání s nadějí, že tato etapa po Rathovi bude jiná. Ze strany ČSSD jsem nezaznamenal ani náznak sebereflexe, ani smítko kritičnosti, ani náznak omluv," dodal Luděk Jeništa (STAN).

Novou středočeskou hejtmankou se stala Zuzana Moravčíková. Nastupuje na místo Davida Ratha Novou středočeskou hejtmankou se stala Zuzana Moravčíková. Nastupuje na místo Davida Ratha | Archiv Blesku, ČTK

O zvolení Moravčíkové do funkce však přesto dnes rozhodli středočeští zastupitelé. A na nesouhlasu opozice nic nezměnilo ani to, že nabídla ve svém kandidátském projevu více prostoru pro spolupráci s opozicí. Především místa ve výběrových komisích, rozhodujících o důležitých krajských zakázkách.

Právě neprůhledná zakázka na rekonstrukci Buštěhradského zámku, ve které se nejspíš utopila řada milionů z EU, stála na počátku Rathova stíhání. "Chci vrátit důvěru veřejnosti v politiku Středočeského kraje," sdělila Moravčíková ČTK. Což rozhodně nebude snadný úkol.

lukreciaborgia ( 5. června 2012 13:59 )

pro Jardu a vivald-Mám dojem,že jste spadl z jiné planety.Po válce,zem zbídačená,rozbombardovaná,co tak komouši asi mohli z té země ukrást?V9te vy vůbec,že byla válka?Polsko,Krakow,Warszava,to byla pustina po válce!!A víte kdo postavil Polsko,NDR,Československo,Maďarsko a jiné soc.země?Hádejte!!Ano,komouši!!Komouši postavili metro,nemocnice,továrny,králíkárny /za které teď musíte platit miliony../školy,školky,jesle,rekreační střediska,at už ROH,nebo SSM,měli jsme výbornou i lodní!!dopravu,byli jsme soběstační.Teď jsme na tom hůř,než po válce.Slavní kapitalisté prodali všechno co vybudovali komunisté a že toho bylo!!!To jsou miliardáři a miliardáři,tak aspoň mlčte,když už jste takoví kapitalističští voli.

gevi ( 5. června 2012 13:35 )

Jistš chcete být ironický, ale máte plnou pavdu.

gevi ( 5. června 2012 13:29 )

Takže, ať je jasno. Má volit KSČM? Abyste zase neplakal o podpásovkách, ale ironicky ji vyzýváte, ať volí zloděje a pdovodníky a jistě jimi rozumíte ODS a TOP 09, nikoli KSČM. Ta jestě nic neukradla protože ji k ničemu nepustili. VV už jsou mimo hru. Takže volit komunisty? Ty komunisty, za nichž jsme se z devátého místa ve světě před válkou dostali na pěkné 42. místo. Samozřejmě byli jsme naprosto nesvéprávný stát zbavený veškerého rozhodování, protože vše se rozhodovalo v Moskvě, ale na komunisty tahle vina padá taky. Pokud myslíte, že jsme nebyli prakticky koloniíí SSSR, tak celá vina za zbídačení vyspělého předválečného státu padá plně na komunisty.

gevi ( 5. června 2012 13:16 )

Tak co teda? Měl by Hospodin dštít na lidstvo oheň a síru jako odehdá na Sodomu a Gomoru?

vivald ( 5. června 2012 10:13 )

Nemohu s Vámi souhlasit !!! Největší zlodějny se dopustili komunisti s tichým souhlasem socialistů v roce 1948 ! To ukradli Všechno a Všem !!!Jako zádávkem popravili 260 lidí ,dalších 3000 lidí zabili v komunistických lágrech a pronásledovali a zavřeli 250 000 politických odpůrců !!!

Zobrazit celou diskusi