Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezident Klaus rozhodl: Řidič Tykadlo milost nedostane

Autor: Jaroslav Šimáček, Oldřich Tichý - 
30. května 2012
05:00

Prezident Václav Klaus zase jednou předvedl svou moc. V minulosti dal milost korupčnici a kamarádce své ženy, ředitelce Metropolitní univerzity, či policistce, která dokonce tvrdila, že si ji koupila. Za klukovinu odsouzenému řidiči Romanu Smetanovi zvanému Tykladlo, ji však nedá! A just ne!

Na prezidentskou milost si řidič autobusu Roman Smetana z Olomouce může nechat zajít chuť. Muž, který ničil předvolební plakáty svými malůvkami a po měsíčním skrývání raději nastoupil do vězení, není podle rozhodnutí Hradu v tíživé životní situaci.

Za mřížemi strávil Smetana (prozatím) celkem 34 dní. „Pan prezident po pečlivém zvážení neshledal dostatečné důvody k udělení milosti,“ stojí v dopise, který podepsal Klausův kancléř Jiří Weigl a zveřejnil iDnes.cz. Smetanovi tak stále hrozí další tři roky za to, že se původnímu trestu vyhýbal.

Prezident Klaus má přitom za dobu svého úřadování na kontě již několik kontroverzních milostí, udělených lidem, kteří si to zasloužili minimálně s oběma přivřenýma očima.

"Institut milosti je svou povahou výjimečný a prezident republiky jím nepřezkoumává, ani neposuzuje postupy a rozhodnutí nezávislých orgánů v trestním řízení, nýbrž jen bere ohled na takové závažné okolnosti, které se v jednotlivém případě mohou vymykat možnostem řešení, které jsou dány soudům podle platných právních předpisů," stojí přitom v odůvodnění zamítnutí milosti řidiči Tykadlovi.

Kontroverzní milosti prezidenta Klause

"Pan prezident s milostmi nakládá zajímavým způsobem. Dříve vyhověl třeba paní exředitelce Benešové nebo paní doktorce Kadlecové," připomněl palčivé kauzy místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, autor jedné ze žádostí o Smetanovo omilostnění. 

Připomněl tak milosti, které Klaus udělil bývalé ředitelce Metropolitní univerzity Praha a kamarádce své manželky Livie Anně Benešové, odsouzené za korupci, a policistce Kadlecové, která měla přijímat úplatky od cizinců, žádajících o pobyt v ČR. Kadlecová se přitom prý podle několika zdrojů chlubila, že si Klausovu milost koupila. To však vyšetřování nepotvrdilo.

inqizitor ( 5. června 2012 16:41 )

 že takhle Blesk neobhajuje všechny sprajery????? když si vemu sprej a počmáram sídlo blesku bude mne Blesk hájit? hov.ádka

penkava ( 5. června 2012 15:25 )

Klaus je sebe střednej a narcis!Můj president to není!

ppadys13 ( 5. června 2012 12:31 )

Prezident Klaus rozhodl: Řidič Tykadlo milost nedostane........... zloději a tuneláři ano.Jo Česko je Česko

rezacek ( 5. června 2012 09:50 )

JÁ prezidenta už dávno nemám. Ten šašek, co sedí na hradě, to pro mě prezident není a nikdy nebyl.

ceskarebelka ( 5. června 2012 07:35 )

co stresujete, smetana milost po prezidentovi nechtěl Chce jít do basy tak prosím, asi je tam líp než na svobodě. Ani jsem to nevědala.

Zobrazit celou diskusi