Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pohlavár z NKÚ: Za ničení plakátů dostal pokutu, řidič Tykadlo basu!

Autor: Sandra Apostolidisová - 
15. května 2012
05:00

Sto dní za mřížemi pro řidiče MHD Romana Smetanu (30) vzbudilo vlnu nevole. Ještě víc ovšem nepřiměřenost trestu za přimalovaná tykadla na předvolebních plakátech vyniká při srovnání s podobným případem. Pohlavára z Nejvyššího kontrolního úřadu totiž potrestali mnohem mírněji!

Člen nejužšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu Zdeněk Brandt (63) strhával plakáty Olgy Zubové před dvěma lety pravidelně. „Byly to dva plakáty na jednom stanovišti a jejich poškozování se stále opakovalo. Někdo je strhával a maloval na ně hanbaté obrázky,“ popsala Blesku Zubová. Jaké pak bylo její překvapení, když si na vandala počíhala… „Překvapilo mě to, dodnes nechápu, co ho k tomu vedlo. Člověk v jeho věku a pozici by opravdu takové věci dělat neměl,“ konstatovala.

Brandt za to vůbec nešel k soudu. Potrestal ho jen zaměstnavatel – kárná komora NKÚ mu napařila snížení platu o 10 % po dobu dvou měsíců. Ani s tím nebyl Brandt spokojen, verdikt ale potvrdil až Nejvyšší soud. Brandt odmítl svůj prohřešek komentovat.

Autobusák Smetana byl odsouzen za to, že v roce 2010 pokreslil asi 30 plakátů různých politických stran. Za téměř totožný čin, jako byl Brandtův, však dostal 100 hodin veřejně prospěšných prací. Poté, co je odmítl vykonat, ho ale soudkyně a manželka jednoho z počmáraných politiků Markéta Langerová poslala za mříže.

e.44 ( 15. května 2012 12:32 )

Ta Pospíšilova stížnost byla jenom populistické gesto, skutečně nemá šanci uspět a už vůbec ne s nějakou zpětnou platností..

e.44 ( 15. května 2012 12:29 )

Jestli ono to nebu tím, že na toho z NKÚ nikdo nepodal trestní oznámení jako na Smetanu a taky tím, že Smetana nešel sedět za plakáty ale za to, že neodpracoval veřejně prospěšná práce... Ten článek je jenom nelogický nesmyslný blábol pro nakrmení ucha hloupých a neznalých

gevi ( 15. května 2012 11:23 )

Plný souhlas - článek je krajně neobjektivní a populistický. Soudkyně ho neposlala do basy, za žádná tykladla.

gevi ( 15. května 2012 11:20 )

Ale pan Smetana taky do basy nemusel. On se s naprostou naivitou nechal semlít soudní mašinérií - plně se přiznal, činu nelitoval, nehodlal se podřídit rozsudku v osobním přesvědčení, že nic nezákonného neudělal. Já jsem zvědav, jak dopadne Posíšilova stížnost na nezákonnost postupu soudu. To by nejprve musel Nejvyšší soud vydat rozhodnutí se zpětnou platností, že poškozování politckých materiálů není trestný čin. Tím by ovšem by vypustil nezvladateného džina z láhve. Jinak je rozsudek podle zákona a ani ministr s tím nehne. Takhle to vypadá v objektivním světle zákonů, bez ohledu na osobní sympatie k panu Smetanovi.

eva33 ( 15. května 2012 10:42 )

Redakce jsou taky slušný motyky. řidič Tykadlo také prve dostal jen pokutu, do basy se dostal za pohrdání soudem, tudíž nesplnění ani jednoho rozsudku!!! Za taková neuposlechnutí je vězení běžné. Je smutné, že matete širokou veřejnost takovými bludy....

Zobrazit celou diskusi