Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další násilí v Olomouci: Romka zbila šestnáctiletou dívku

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk)
Autor: Pavel Ryšlink - 
9. května 2012
15:23

Další brutální napadení ze strany romské minority se událo na pověstném sídlišti Černá cesta v Olomouci. Romská žena tam přepadla šestnáctiletou dívku a požadovala po ní peníze. Když jí dívka řekla, že žádné nemá, Romka ji surově zbila tak, že děvče skončilo v nemocnici. Záda násilnici kryla další skupina Romů.

Dívka se vracela z návštěvy kamarádky, když jí zastoupila cestu podsaditá Romka ve věku kolem dvaceti let. „Řekla jí, ať jí dá všechny peníze, co u sebe má. Dcera odpověděla, že u sebe žádné peníze nemá. To ženu naštvalo a začala ji bít do obličeje,“ vypověděl otec napadené dívky.

Po útoku musela do nemocnice

Jak Blesk zjistil, napadená dívka šla navštívit kamaráda Radka Čtvrtlíka, který stal obětí romského násilí týden před tím. „Doběhla k nám. Krvácela ze rtu a měla oteklý obličej. Musela jsem ji odvést domů,“ řekla Blesku matka zmíněného chlapce Zuzana Čtvrtlíková (38). Rodiče pak museli napadenou dceru odvézt na chirurgii nedaleké vojenské nemocnice k ošetření. Zranění naštěstí nejsou vážná.

Policie opět případ zametá pod koberec

Přestože jde o závažný kriminální delikt, olomoučtí policisté si s ním zjevně nechtějí zatěžovat hlavy. Na dotaz Blesku, proč se událost, která se stala v neděli, neobjevila v policejních svodkách, mluvčí olomoucké policie Petr Čunderle odpověděl: „Policisté incident vyšetřují jako přestupek proti občanskému soužití. Takové případy, protože se netýkají policie, se mi do svodky od policistů v terénu nedostanou.“

Podle bývalého kriminalisty šlo o loupež

„To byla naprosto jednoznačně loupež. Ten incident má všechny znaky tohoto trestného činu. Vůbec nezáleží na tom, kolik a jestli vůbec pachatel oběti něco sebral. To, že to policie shazuje na přestupkovou komisi je chyba, která se může brzy vymstít,“ řekl Blesku bývalý kriminalista, který se dlouhou dobu zabýval právě násilnou trestnou činností. Trestní zákoník pak skutek definuje takto:

„§ 173 Loupež

(1) Kdo proti jinému užije násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let.“

Další útok během týdne

Napadení šestnáctileté dívky je další útok Romů na děti v Olomouci. O týden dříve byli na stejném sídlišti Černá cesta postupně napadeni skupinou romských výrostků dva třináctiletí chlapci. Výše zmíněný Radek Čtvrtlík skončil v péči chirurgů poté, co ho trojice Romů surově kopala do hlavy a obličeje. „Dodnes má psychické problémy, navíc mu lékaři objevili krevní sraženinu v oku a přijde o zub, který mu po útoku začal odumírat,“ prozradila Zuzana Čtvrtlíková. V nemocnici skončil s Radkem Čtvrtlíkem i stejně starý Jiří Linhart, který spěchal kamarádovi na pomoc. I z něj si romští výrostci udělali boxovací pytel a trampolínu.

Olomouc se připravuje na demonstraci

Obyvatelé sídliště Černá cesta už připravují v souvislosti s posledními události petici. Olomouc také zřejmě brzy zažije také jednu z největších protiromských demonstrací. Ta je podle dostupných informací plánována na sobotu 26. května a očekává se na ní účast několik tisícovek demonstrantů.