Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letní brigáda v Česku: Kdo ji ještě nemá, ostrouhá

Zmrzlinářka je tradiční letní brigáda
Zmrzlinářka je tradiční letní brigáda  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
6. května 2012
12:11

Stávající krize se odrazila i na pracovních místech pro mladé v létě - tzv. letní brigády. Jejich počet neroste a v mnoha krajích převyšuje poptávka nad nabídkou. Podívejte se, jakou budete mít letos šanci získat si přivýdělek v létě v různých krajích.

Plzeňsko - brigád je stejně jako loni i odměny zůstaly

Stejnou nebo menší nabídku brigádnických míst než loni hlásí před létem pracovní agentury na Plzeňsku. Oproti době před krizí, tedy rokem 2008, jsou tak na desetině. Odměny se oproti loňsku nezměnily. Zprostředkovatelé práce očekávají, že více nabídek bude koncem června, kdy firmy začnou hledat záskoky za dovolenou. Konkurenci cizinců Češi nepociťují. Odměna se pohybuje podle obtížnosti práce od 65 do 80 Kč za hodinu "na ruku" jako loni. Pravidelnější práce jsou v hypermarketech, začínají práce v zahradnictví a v parcích, ale nárazové. Desítky brigádníků nikdo nepoptává.

Karlovarský kraj - šance získat brigádu jsou malé

V Karlovarském kraji s průměrnou mírou nezaměstnanosti kolem deseti procent je problémem sehnat práci nejen pro lidi registrované na úřadech práce, ale i pro uchazeče o letní studentské brigády. Počet brigádnických míst v regionu je velmi omezený a obvykle má šanci pouze ten, kdo se začne starat o brigádu několik měsíců předem nebo se už dříve osvědčil, a zaměstnavatel mu tak dal znovu šanci vydělat si. Z poznatků personalistů vyplývá, že nejčastěji jsou nabízeny brigády v supermarketech či při pouličním prodeji.

Vysočina - v řadě firem už jsou místa pro letní brigádníky obsazena

Na Vysočině už má řada firem letní brigády obsazeny. Přednostně na ně bývají přijímány děti zaměstnanců a už osvědčení brigádníci. Jiné podniky zveřejní nabídku až později, podle aktuálního vývoje zakázek. Mladí lidé si o prázdninách mohou přivydělat třeba i v obchodech a v rekreačních zařízeních. Ve westernovém městečku Šiklův mlýn na Žďársku se přes léto vystřídá skoro 180 brigádníků, i tato místa jsou už zaplněna.

Jižní Čechy - sehnat tu brigádu je problém

Sehnat brigádu na jihu Čech je několik let s rostoucí nezaměstnaností problém. Pokud ale student nutně potřebuje peníze a intenzivně hledá práci, sežene ji. Nejlépe přes známé. Nejvíce míst poskytují cestovní ruch a gastronomie. Zaměstnavatelé hledají především kuchaře, číšníky a pomocné síly do kuchyní či prodavače do kiosků, ale také jazykově vybavené studenty do infocenter, kempů, na koupaliště a jako průvodce do památkových objektů.

Zlínský kraj - poptávka rovněž převyšuje nabídku

Poptávka po letních brigádách ve Zlínském kraji převyšuje nabídku. Velké podniky a další zaměstnavatelé si mohou vybírat, koho na výpomoc najmou, nepotřebují k tomu ani ve větší míře pomoc personálních agentur. Také úřady práce nabízí letní brigády oproti dřívějším rokům jen ve velmi omezeném množství. Letní brigádníky nabírá každoročně například společnost Lázně Luhačovice.

zelena.karkulka ( 6. května 2012 22:31 )

ženskou na mateřské má živit manžel!!!

michalek.vojna ( 6. května 2012 18:49 )

Ahoj, na www.wikinky.cz jsem nasel zajimavy zpravodajsky clanek, co stoji za precteni, tak cau!

once23 ( 6. května 2012 14:41 )

a nebude to tak trochu tím že té ukrajince nevadí co bude dělat a kdo mi uklidí když Vám budou marodit děti?

simeonsimeonovic ( 6. května 2012 13:56 )

Bodejť by byly brigády, když na všech místech jsou nasr...ý vyjeb...ý ukrajinky, ukrajinci a další osoby ze zemí bývalého SSSR. Ženská na mateřský si nemůže ani přivydělat úklidem, protože jedna zasr...á ukrajinka jich má 10

e.44 ( 6. května 2012 13:11 )

Já si za komoušů přivydělávala na letních brigách celou střední školu a vím, že když jsem si na zajištění brigády vzpoměla jednou až v březnu, tak to vypadalo, že už žádnou neseženu, nakonec jsem měla kliku, že někdo odřek. To sklízení ovoce v současnosti v jižní Evropě bych moc nedoporučovala. Na organizování těhle brigád se přiživuje hodně podvodníků a jsou čím dál lepší, takže ani ten, kdo si myslí, že ho nikdo nemůže napálit, že si dokáže všechno prověřit, se nemusí vyhnout velkému zklamání. Nakonec žádná brigáda, žádný výdělek, ale skončí oškubanej. Dva takové případy znám a skutečně nešlo o napálené hlupáky, ale o lidi, co se vyznaj. Ti podvodníci to maj vážně čím dál víc vymakaný, navíc tak, že jsou prakticky nepostižitelní.

Zobrazit celou diskusi