Inspektoři se při kontrolách zaměřují hlavně na pracovní smlouvy. Od dubna musí mít na pracovišti právnické i fyzické osoby kopie dokladu, který prokazuje pracovněprávní vztah, tedy pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce nebo činnosti.

Profesím, jako jsou dělníci, řemeslníci a stavaři, se zákon moc nezamlouvá, smlouva se v brašně s nářadím prý snadno pomačká, pokud ji rovnou nezapomenou doma. Pokud by u sebe ale smlouvu neměli, můžou je inspektoři nařknout z nelegální práce a napařit jim pokutu. A vymluvit se na to, že smlouvu dodají zpětně? Nepřipadá v úvahu! „Nepřípustná je pro mne praxe, kdy se doklady mohou kontrole předávat zpětně, někdy i s prodlevou dnů či týdnů. Takový postup dává pochopitelně prostor pro případné machinace a například vytváření dosud neexistujících smluv či dohod,“ vysvětluje Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí.

A co dělat, když jste stále ještě zaměstnaní přes švarcsystém? Odborníci radí dohodnout se s vedením na úpravě podmínek nebo úplném zrušení stávající smlouvy a na uzavření nové pracovní smlouvy na základě pracovněprávního vztahu. To vám může zachránit až sto tisíc korun, které vám smí inspekce práce napařit za to, že pracujete nelegálně.

Kvůli sankcím mění firmy lidem smlouvy

Přes 66% českých firem nesouhlasí s udělováním pokut za nelegální zaměstnávání na živnostenský list, švarcsystém by nejradši úplně zlegalizovaly.

Devět firem z deseti považuje pokuty od 250 tisíc do 10 milionů korun, které jim za švarcsystém hrozí, za nehorázné. I proto si začínají dávat pozor a svoje "ovečky" skutečně zaměstnávají. Údaje vyplynuly z průzkumu advokátních kanceláří Ambruz & Dark/Deloitte Legal mezi manažery českých firem.

Podniky se bojí pokut ze strany inspekce práce kvůli tomu, že "zaměstnávají" živnostníky, kterým neplatí pojištění a neodvádějí za ně daně. Dobrou zprávou je, že odborníci na pracovní právo věří, že šéfové firem budou od zavedeného švarcsystému postupně odstupovat. „Firmy opravdu začaly kontrolovat smlouvy s živnostníky až teď, kdy jim hrozí vysoké pokuty při odhalení nelegálního zaměstnávání. Pro řadu z nich působí ta nejvyšší hranice jako strašák, který by především u těch menších mohl ohrozit existenci firmy,“ říká advokát Jan Procházka. Zajímavé podle něj je, že když už se prokáže porušení zákona, souhlasí manažeři většinou s postihem nejen firmy, ale i živnostníků.

Jak se vyhnout pokutě?

Jste živnostník a pracujete pro firmu?

● Mějte u sebe vždycky kopii smlouvy, kterou máte uzavřenou se svým "zaměstnavatelem"

● Smlouvu si okopírujte raději hned několikrát

● Opatřete si na ni fólii

● Noste ji v pracovní brašně