Zájem o maséry na jaře i v létě potvrzuje i Tomáš Dombrovský z pracovního servru Prace.cz: „Pro fyzioterapeuty a maséry je na Prace.cz každý měsíc vystaveno zhruba dvacet pozic na běžný pracovní úvazek, vyšší počet pak bývá na jaře a v létě.“

Pozice maséra je často nabízena i jako rekvalifikační kurz. Uplatnění totiž najde nejen v lázeňství. Bolavá záda totiž mají lidé všude... Cena kurzu se pohybuje od 4 do 6 tisíc. „Jde o relativně uzavřený obor. Podle mého soudu bude poměrně časté, že člověk získá kontakty na možné zaměstnavatele již v průběhu absolvování masérského kurzu,“ doplňuje Dombrovský.

Práce fyzioterapeuta už vyžaduje větší odborné znalosti a vysokou školu. V lázeňském prostředí, kde je většina klientů ze zahraničí, musí navíc ovládat nejméně jeden světový jazyk. „Plat fyzioterapeuta začíná na 17 tisíc korun. Šikovní zaměstnanci dostávají odměny a plat se jim s nabývajícími zkušenostmi zvyšuje,“ uvedla hlavní fyzioterapeutka sanatoriu Běhounek v Jáchymově Libuše Pecková. Nevíte, kam přihlásit po základní škole potomka? Fyzioterapeut by nebyla špatná volba...

Kromě odborné kvalifikované práce najdou v lázeňství uplatnění i sezónní pracovníci. „Nejsilnější poptávka po takových pozicích bývá v dubnu a květnu, kdy firmy obsazují místa na léto. V tu dobu je na našich portálech každý měsíc k dispozici i více než 7000 brigád ze všech oborů - nejen lázeňství - a regionů ČR,“ zakončil  Dombrovský.

Fyzioterapeutka: Důležité je vědět, kam šáhnout!

Libuše Pecková při práci s pacientem
Autor: Ilustrační foto Blesk - Kateřina Moravcová
Libuše Pecková (50), hlavní fyzioterapeutka, pracuje v lázeňském sanatoriu Běhounek v Jáchymově na Karlovarsku již více než 17 let. Zná dokonalo lidské tělo i povely pro pacienty v několika jazycích.

„V dětství jsem chodila na judo a tak jsem ke sportu a lidskému tělu měla velmi blízko. Navíc jsem už od školních let věděla, že chci lidem pomáhat,“ říká Libuše Pecková a dodává: „Vystudovala jsem proto zdravotní školu a pak si udělala tříletou nástavbu na tělovýchovném institutu.“

Každý den ji práce začíná v 7 hodin, kdy od lékařky dostane přehled pacientů a jejich diagnózy. „Sama pak určím, jaký druh cvičení bude pro každého klienta nejvhodnější. Procedura trvá 20 minut,“ říká fyzioterapeutka.

Její povolání je opravdovým posláním. Denně pomáhá lidem s vážnými poruchami pohybového aparátu. „Klienty si rozdělíme do několika skupin a pak s nimi buď jednotlivě nebo skupinově cvičíme. Můžeme k tomu využít bazén nebo tělocvičnu, kde pracujeme s řadou pomůcek,“ pokračuje.

Podle ní by mi měl mít každý správný fyzioterapeuta vlídný přístup k lidem a schopnost naslouchat jejich problémům. „Důležitá je také jazyková vybavenost. Do našeho sanatoria jezdí hlavně německá klientela, takže německy musí umět všichni zaměstnanci. Já k tomu umím i anglicky a několik povelů zvládnu i v arabštině,“ dodává Pecková.

Trojbojař nejraději masíruje záda

Václav Krejčík tvrdí, že nejraději svým klientům masíruje záda. Lucie (29) si jeho masáž pochvalovala.
Autor: Foto Blesk - Jan Doležal
Každé ráno přichází Václav Krejčík (23) do práce před sedmou hodinou ráno. Připraví si lehátko, potřebné masážní emulze a v 7.15 už klepe na dveře první klient.

Klientela je různá. Těm, kteří si v poděbradských lázních léčí nemocné srdce, bývá ve většině případů od padesáti let výš. „Mojí specialitou jsou klasické sportovní masáže a aroma masáže. Někteří chtějí namasírovat celé tělo, převažují ale záda a šíje. Je to logické, při dnešním způsobu života, kdy lidé sedí většinu dne u počítače, jsou to právě zmíněné partie, které nejvíc trpí,“ vysvětluje Václav a přiznává, že nejraději svým klientům masíruje horní část těla, tedy přesněji záda a hrudník. „Nejméně rád mám břicho. Přijde mi, že břišní svaly člověk v dnešní době nenamáhá ze všech nejmíň,“ tvrdí masér. Velmi důležitá je podle něj i komunikace s klientem. Na někoho platí jemné dotyky a u jiného při masáži spíš přitlačí.

Pracovní doba mu končí v půl čtvrté odpoledne. „I když se celý den nezastavím, nejsem unavený a ani ruce mě nebolí,“ říká Václav Krejčík a dodává: „Jsem aktivní sportovec, dělám silový trojboj, a tak jsem na fyzickou námahu zvyklý.“