Práce bezpečáků se liší podle toho, co chrání. Pokud jde o ostrahu objektu, vykonají v určených časech obchůzku či sledují monitor. Strážní, kteří ale hlídají například v supermarketech či buticích, to mají pestřejší. „Musí sledovat dění na prodejně a odhalovat zloděje. To je jejich hlavní náplň. Máme proto i motivační program pro pracovníky. Čím více záchytů mají, tím vyšší mají plat. V průměru se odměna pohybuje 200 Kč za záchyt, ale záleží například i na hodnotě zboží, kterou tak uchrání,“ vysvětluje jednatel bezpečnostní agentury společnosti Adestra Michal Vrána. Bezpečnostní agentura se však zaměřuje i na zaměstnance či na kontrolu falzifikátů zboží.

Volá se policie

Co vlastně ostraha po předpokládaném zloději může požadovat? Vlastně nic! „Když je podezření, strážný se musí slušně zeptat, zda zákazník vyložil všechno zboží na pult. Krádež nesmí vůbec zaznít, to je pro nás zakázané slovo,“ popisuje Vrána a pokračuje: „Pokud zákazník odmítá, povolá se vedoucí prodejny, když ani to nezabere, na pokladnách jsou tlačítka, která mohou zavřít celý prostor, aby předpokládaný pachatel neutekl. Přivolá se policie. Praxe je však taková, že podezřelí sami chtějí volat policii.

Nábory jsou stále

Výjimkou však nejsou ani rozzuření zákazníci, kteří nejdou pro ránu daleko. Takřka každý den mají agentury hlášen útok či ohrožování strážného nejčastěji nožem či injekční stříkačkou. I to musí ale ochranka zvládnout. Nejdůležitější výbavou dobrého strážného je chladný rozum a schopnost komunikace. „Zaměstnance nabíráme stále. Jediným kritériem je snad určitá fyzická zdatnost jedince. Máme pracovníky od 18 až do 65 let včetně žen. Musíme totiž vyhovět nejrůznější klientele. Například v luxusních buticích v centru metropole jsou žádaní vysocí černoši, kteří zvládají dva jazyky,“ zakončuje Michal Vrána.

Finty zlodějů aneb co musí ochranka odhalit

* Organizované gangy, kde nechybí malé děti

* Tašky vyložené alobalem, který znemožňuje »pípání« ochranných čipů např. na oblečení

* Kapsáře schované pod sukněmi, muži využívají jako velké kapsy kalhoty, u kterých stáhnou nohavice

* »Těhotná« zlodějka se inspirovala filmem s J.-P. Belmondem Bezva finta; nakradené zboží tak chtěla vynést v umělém těhotenském břiše

»Veselé příhody« z práce ochranky

* Zadrželi policistu, který si ládoval sušenku za uniformu.

* Gangy zlodějů se domlouvají přes sociální sítě, co a kde se ukradne. Dělají si žebříček prodejen podle šance na úspěšný lup. Zadržen byl mladík, který si vedl pečlivý deníček včetně adres, kde nakradené zboží prodá.

* Zloděj-začátečník si nacpal ukradenou elektroniku pod bundu a za sebou táhl kabel.

Jak si stojí strážný na trhu práce

„Jen v průběhu února firmy na portálu Prace.cz hledaly více než stovku pracovníků ostrahy. Na pozice pracovníků ostrahy se nehlásí tak velký počet kandidátů jako v případě jiných míst s nižší požadovanou kvalifikací. Zatímco třeba v administrativě se na jediné pracovní místo hlásí i 70 a více zájemců, v případě ostrahy se hlásí »pouze« 25 až 35 uchazečů na jednu pozici,“ uvádí mluvčí portálu Prace.cz Tomáš Dombrovský.

Kolik si v security vyděláte?

Nejnižší pozicí je strážný objektu, parkoviště, obchodu, ale jak se firmy rozrůstají, nabízejí kariérní postup. Nástupní platy se pohybují od 10 do 15 tisíc korun, v Praze, Brně a jejich okolí jsou i o několik tisíc vyšší. V těchto dvou lokalitách jsou čas od času k mání i nabídky práce na pozici pracovníka ostrahy za více než 25 tisíc korun měsíčně, ovšem jsou to spíš výjimky.

  • strážní (guardi): 75 Kč/h
  • detektivové v civilu: 90 Kč/h
  • pojízdné hlídky: 110 Kč/h

 

Ze strážného je už manažerem pro celé Čechy

Martin Valenta (30), manažer pro oblast Čechy

V kanceláři se vyskytuje Martin Valenta jen zřídka, většinu pracovní doby procestuje
Autor: Foto Blesk - David Malík
Pěkně »od píky« začínal před sedmi lety Martin v bezpečnostní agentuře Adestra. Už čtyři roky je ale manažer po celou oblast Čech a denně tak objíždí všechny zakázky a kontroluje zhruba 40 pracovníků.

„Mým domovem i kanceláří je auto,“ říká s trochou nadsázky Martin, ale moc nepřikrašluje: „Měsíčně najezdím až 4000 kilometrů. Mám na starosti zhruba 20 zakázek po celých Čechách, na každé pracuje od jednoho do pěti zaměstnanců. Jsem pro ně školitelem, musím s nimi řešit pracovní záležitosti, ale jsem i taková jejich vrba.“ Práce mu nekončí ani o víkendu, to se mu každý ze zaměstnanců, kteří mají službu, musí ráno hlásit mobilem. Součástí jeho práce je například i dohledávání nahraných záznamů. To pak několikavteřinový šot může hledat i čtyři dny...

Vyučený automechanik Martin nastoupil do firmy v roce 2005 jako strážný parkoviště. Postupem času se pak vypracoval na vedoucího objektu, který už má na starosti denní směnu, hlídal osoby, instaloval speciální kamerové systémy do obchodů a po prověření se během tří let stal oblastním manažerem. Pozicí nad ním je provozní ředitel. Přestože nyní už na obchodech nehlídá, vycvičené oko má stále. „Nedávno se mi stalo, že jsem šel za naším zaměstnancem a než jsem ho v obchodě našel, chytil jsem zloděje. Na téhle práci mě baví, že jsem v kontaktu s lidmi, v terénu, nesedím na jednom místě. Prostě furt se něco děje,“ zakončil Martin Valenta.

 

Mou zbraní je dobré slovo

Aleš Vydlák (50), výjezdová hlídka

Aleš Vydlák pracuje u ochranky dva roky
Autor: Foto Blesk - David Malík
S prvním zákazníkem v sedm ráno vchází do jednoho ze svých šesti obchodů, které má na starosti společně s kolegou z »výjezdovky«, i Aleš Vydlák. Musí všechno zkontrolovat, vykázat z prostoru před obchodem třeba bezdomovce a hlavně bedlivě sledovat zloděje.

Ti totiž nenechávají nic náhodě a jsou velmi dobře organizovaní. „Hlídáme šest obchodů, ale nikomu nemůžu prozradit naši přesnou trasu. Zloději si totiž vypočítají zhruba čas, co nám zabere objíždění ostatních prodejen a pak do té nehlídané vtrhnou. Takže někdy děláme i různé finty a nachytáme je,“ líčí Aleš, který pracuje u agentury Adestra dva roky. Pokud zloděje odhalí prodavačka a strážní tam zrovna nejsou, zmáčkne nouzové tlačítko, které přes dispečink okamžitě hlídku povolá. „Úspěšnost zásahu máme vysokou a to i přesto, že naši největší zbraní je dobré slovo. Vždycky se snažíme se zadrženým domluvit v klidu, pokud to nejde, voláme policii. Je ale pravda, že už jsem pár ran také schytal,“ pokračuje strážný.

Pomsty se však nebojí, co s ním však »zacvičí« jsou zadržení zloději-senioři. „Důchodci kradou hodně, většinou potraviny jen pro svou potřebu. Když je ale chytneme a oni začnou láteřit, že celý život pracovali a teď nemají ani na jídlo, tak to mi zatrne u srdíčka. Ale nedá se nic dělat. Je to zlodějna a krást se nesmí,“ zakončuje Vydlák.