Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moby Dick žije! V Rusku zahlédli bílou velrybu

Autor: ČTK - 
24. dubna 2012
10:06

Přinejmenším šestnáct let starou bílou kosatku, viděli vědci u pobřeží Kamčatky. Vědci ji pojmenovali Iceberg a jedná se údajně o první dospělou velrybu-albína na světě.

Vědci zřejmě poprvé spatřili ve volné přírodě dospělou bílou kosatku. Bílí kytovci různých druhů se v přírodě čas od času vyskytují, v případě takto zbarvených kosatek prý ale vědci dosud viděli jen mláďata.

Teď bílého dospělého jedince kosatky dravé zaznamenali u pobřeží Kamčatky na východě Ruska. Iceberg (Ledovec), jak zvíře pojmenovali, je podle nich asi 16 let starý a žije v hejnu s ostatními kosatkami.

"V Rusku jsme viděli další dvě bílé kosatky, ale ty byly mladé, zatímco toto je poprvé, kdy jsme viděli dospělého jedince," řekl BBC biolog a ochránce přírody Erich Hoyt, jeden z vedoucích skupiny ruských vědců a studentů, kteří při průzkumné cestě u Kamčatky na bílou kosatku přišli.

Příčinu neobvyklého zbarvení bílých jedinců vědci neznají. V kanadském akváriu v roce 1972 zemřela bílá kosatka Chima, ta ale trpěla vzácnou genetickou poruchou, která způsobuje částečný albinismus a různé zdravotní potíže.

zaviracispendlik ( 24. dubna 2012 12:09 )

spíš Běloruská

jaramila ( 24. dubna 2012 10:59 )

Zobrazit celou diskusi