Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Komorous ušpiněný StB a Landovými "Templáři" se vrací

Jiří Komorous bude chránit ústavní činitele
Jiří Komorous bude chránit ústavní činitele  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, Kjos - 
2. dubna 2012
09:48

Bývalý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous povede policejní útvar chránící ústavní činitele. Nyní tam byl náměstkem. Vaz mu tedy nezlomily ani kontakty s StB, ani členství v kontroverzním řádu Ordo Lumen Templi, který založil Daniel Landa.

Zprávu přinesl server Lidovky.cz. Komorous (51) dříve čelil kritice za svou předlistopadovou minulost posluchače důstojnické školy někdejší Státní bezpečnosti (StB). Hájil se tím, že na zmíněné škole pouze studoval jazyky. Předlistopadové kontakty s StB mu před lety vytkl i tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a nynější ministr vnitra Jan Kubice.

Policie má personální změny oznámit v pondělí. Podle informací Lidových novin do čela královéhradecké policie míří Jan Švejdar, který dosud působil v kraji jako náměstek ředitele a byl už dříve pověřený řízením krajské policie. Šéfem letecké služby pak bude Tomáš Hytych, dosavadní náměstek ředitele cizinecké policie. Mluvčí prezidia Pavla Kopecká LN jména nepotvrdila. Místo ředitele ochranné služby bylo neobsazené od té doby, co od policie koncem loňského listopadu odešel tehdejší šéf útvaru František Snopek.

Komorous u policie začínal v roce 1984, do čela policejního orgánu bojujícího proti překupníkům a výrobcům drog se dostal v roce 1993, kdy byl jmenován vedoucím odboru drog tehdejší Ústředny kriminální policie. Po její reorganizaci byla v lednu 1995 zřízena Národní protidrogová centrála a Komorous převzal její vedení. V únoru 2009 však nesmiřitelný bojovník proti drogám policejní řady opustil, v té době patřil k nejznámějším tvářím policejního sboru. Na ministerstvo vnitra ho později přivedl Martin Pecina, který resortu šéfoval v úřednické vládě Jana Fischera. Následně se Komorous vrátil k policii, právě do policejního útvaru, který hlídá ústavní činitele.

Vedle minulosti spojené s StB byl Komorous kritizován například i kvůli svému působení v uskupení Ordo Lumen Templi založeném zpěvákem Danielem Landou.

pavlakopa ( 2. dubna 2012 12:53 )

 Spíš to vypadá na neprostupnou ochranu činitelů před každodenní realitou běžných lidí.

gogo ( 2. dubna 2012 11:47 )

Kde jsou ty časy, kdy se František Josef I. procházel šedesát let (!) jako panovník říše volně po Vídni i po Praze bez jakéhokoliv doprovodu...

gogo ( 2. dubna 2012 11:45 )

Útvar chránící ústavní činitele by se měl nejméně zdvojnásobit ...

rudyptak48 ( 2. dubna 2012 11:04 )

Proč to není obráceně? Proč nechránit lidi před ústavními činiteli? Kdo komu víc ubližuje?

pandrhola ( 2. dubna 2012 11:03 )

Ať je to jak chce, se všemi příspěvky na Komorouse souhlasím. Ve vládě je plno převlíklejch stb-áků, soudruhů, viz. Nečas a nikdo to neřeší. Komorous aspoň něco dělal, ale zajímavé je, že dnešní sereblity (např. Aguš) normálně v TV přiznávájí drogy, a nějaký dědek si vypěstuje křoví konopí a už ho policajti honí, tak to mi hlava nebere.

Zobrazit celou diskusi