Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komorous se stane náměstkem ministra vnitra!

Jiří Komorous
Jiří Komorous  (Autor: Foto Blesk - Hadač)
Autor: rvs - 
8. května 2009
15:31

AKTUALIZOVÁNO: Jiří Komorous, který 14 let vedl Národní protidrogovou centrálu, se stane náměstkem nastupujícího ministra vnitra Martina Peciny v nové vládě.

Komorous patřil k nejznámějším tvářím policejního sboru a v době svého odchodu do civilu byl nejdéle sloužícím šéfem celostátního policejního útvaru v Česku po roce 1990.

"Je na čase předat žezlo," řekl Komorous, když loni v říjnu oznamoval své rozhodnutí odejít letos ze služeb policie. Dodal, že chce však zůstat v oboru a dále se zabývat drogovou problematikou. Tehdy také vyloučil, že by mířil do politiky.

Začátkem ledna Komorous uvedl, že se chystá založit vlastní protidrogovou agenturu, zaměřenou na děti, které mají s drogami problémy. V únoru pak představil projekt nové společnosti s názvem Médea Security - Antidrogová agentura, jejímž ředitelem se stal. Jednou ze služeb, které má podle něj agentura nabízet, je právě vyhledávání dětí mezi 12 a 18 lety, které se zapletly s drogami a ocitly se v drogovém prostředí. Současně tehdy představil i svou knihu Lovci smrti s podtitulem Historie Protidrogové brigády očima jejího velitele Jiřího Komorouse.

Do čela policejního orgánu bojujícího s drogovou kriminalitou se Komorous dostal poprvé v roce 1993, kdy byl jmenován vedoucím odboru drog tehdejší Ústředny kriminální policie. Již dva roky předtím ale působil ve vedení protidrogové brigády někdejšího Federálního policejního sboru. Poté, co byla v lednu 1995 zřízena Národní protidrogová centrála, Komorous převzal její vedení. Jako šéf NPC zažil sedm ministrů vnitra a čtyři policejní prezidenty. Jak již dříve uvedl, za jeho vedení uskutečnila protidrogová centrála téměř 1400 operací, při nichž zadržela přes 2700 pachatelů, z toho přes 500 cizinců. Podle internetových stránek ministerstva vnitra patří útvar, který nyní vede dřívější Komorousův zástupce Jakub Frydrych, k uznávaným evropským protidrogovým jednotkám.

Ve své protidrogové činnosti byl Komorous známý jako nesmiřitelný odpůrce drog. Proslul i několika kontroverzemi. Známé je například jeho působení v řádu Ordo Lumen Templi založeném zpěvákem Danielem Landou, který provázela nařčení z extremismu. Pozornost také vzbuzovala jeho záliba v extravagantním oblékání ve stylu rocku či jeho tetování.

Závažnější kritice však čelil za svou předlistopadovou minulost posluchače důstojnické školy někdejší Státní bezpečnosti (StB). Komorous se v tomto případě hájil tím, že na zmíněné škole pouze studoval jazyky. Loni na jaře obdržel od ministerstva vnitra negativní lustrační osvědčení stvrzující, že nebyl veden jako spolupracovník StB.

Plzeňský rodák Jiří Komorous absolvoval sportovní gymnázium v Praze a poté vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po studiích v roce 1984 nastoupil k policii (tehdejší název Veřejná bezpečnost). Začínal jako vyšetřovatel a kriminalista na Obvodním úřadu vyšetřování Prahy 9, kde měl na starosti problematiku mládeže a toxikomanie. O rok později přešel na Městský úřad vyšetřování v Praze, v popisu práce měl boj s hospodářskou kriminalitou. V letech 1988 až 1990 byl posluchačem důstojnického kurzu, jehož frekventanti byli podle Komorouse zařazeni v záloze šéfa rozvědky, tedy bývalé StB.

V roce 1990 se vrátil ke kriminálce a nastoupil na protinarkotické oddělení pražské policejní správy. O rok později se stal náměstkem ředitele protidrogové brigády někdejšího Federálního policejního sboru a na příštích 17 let tak zakotvil ve vedení policejních orgánů bojujících s drogovou kriminalitou.

komarius ( 9. května 2009 14:37 )

KONEČNĚ DOBRÁ ZPRÁVA,VĚŘÍM ŽE SE VRÁTÍ PO VOLEBNÍM DEBAKLU ODS JEŠTĚ VÍCE OPRAVDOVÝCH ODBORNÍKŮ.

siroky11 ( 8. května 2009 19:47 )

Škoda, že opustil to, co dělal! Ale asi toho už také měl dost. Snad i v politice zůstane svůj a nezpohodlní, jako ti dnešní lenoši v parlamentu, senátu a vládě.

Zobrazit celou diskusi