Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muzeum Titanicu bylo slavnostně otevřeno: Legendární loď po sto letech odhaluje kajuty!

Autor: ČTK, evak, zunk - 
1. dubna 2012
06:21

Nové muzeum bylo včera slavnostně otevřeno v severoirském Belfastu u příležitosti brzkého 100. výročí ztroskotání Titanicu. Že bude nové centrum věnované námořní legendě úspěšné, dokazuje i fakt, že si vstupenky zarezervovalo již 100 tisíc lidí z 20 různých zemí.

Muzeum za 97 milionů liber (v přepočtu téměř tři miliardy korun) vyrostlo vedle bývalých doků, z nichž byl Titanic v roce 1911 spuštěn na moře. Moderní šestipatrová stavba tvoří čtyři cípy ve tvaru i rozměru přídě Titanicu, který se potopil 15. dubna právě před sto lety.

Celý projekt muzea se připravoval devět let, z toho tři roky zabrala stavba – stejně jako u "předlohy". Muzeum včera otevřel protestantský první ministr Peter Robinson spolu se svým katolickým zástupcem Martinem McGuinnessem.

Hlavní hvězdou události byl Cyril Quigley (105), který jako dítě viděl, když byl parník v roce 1911 spuštěn na vodu. „Je to pro nás nová éra. Toto je naše Eiffelova věž, naše Guggenheimovo muzeum, je na nás, abychom změnili pohled lidí z celého světa na naše město,“ řekla mluvčí muzea Claire Bradshaw o Belfastu, který byl několik desetiletí v područí hospodářské krize a bojů mezi katolíky a protestanty. 

Co muzeum nabízí

• 9 galerií mapujících historii luxusní lodi

• lodní kabiny (od těch přepychových po komůrky třetí třídy)

• filmové záběry s troskami Titanicu z hloubky 3784 metrů

• interaktivní prvky při expozicích

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi