Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Brutální vražda prostitutky: Objasnili ji až po 15 letech

Ilustrační foto. Zloděj brněnskou prositutku brutálně zavraždil kvůli dvaceti tisícům
Ilustrační foto. Zloděj brněnskou prositutku brutálně zavraždil kvůli dvaceti tisícům  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljšk - 
23. března 2012
12:10

Kriminalisté objasnili 15 let starou brutální vraždu mladé ženy z Brna. Dnes devětatřicetiletého pachatele usvědčily otisky prstů zajištěné v březnu 1997 na místě činu. Muži nyní hrozí až výjimečný trest.

Dívka, která se živila jako prostitutka, byla zavražděna kvůli 20.000 korun. Žila v pronajatém bytě v Konrádově ulici v Brně-Líšni. V době činu jí bylo 21 let. Prostřednictvím jednoho z klientů se o ní dověděl pachatel.

Vnikl do jejího bytu, udeřil ji těžkým mechanickým klíčem do hlavy, dal jí roubík a uškrtil ji. Pak vypáčil její dřevěnou pokladničku s úsporami, které ukradl. Pátrání po něm bylo neúspěšné a případ musel být odložen.

Usvědčily ho otisky

Kriminalistům tehdy nepomohly ani otisky prstů zajištěné na místě činu. Léta pak ležely v policejní databázi. Jenže muž, který podnikal jako mechanik, si přilepšoval krádežemi po celé Moravě. Právě při nich se podařilo zajistit jeho další otisky prstů. Policisté pak srovnali tyto stopy s otisky z dokumentace k vraždě dívky. Zjistilo se, že se shodují. Pachatel se po několikahodinovém výslechu k činu přiznal.

Trápilo ho svědomí

"Řekl nám, že měl noční můry. Asi tušil, že případ bude objasněn. Při výslechu činu litoval. Je ale otázkou, zda více litoval vlastního skutku nebo sebe sama," zdůraznil kriminalista Luděk Blahák.

Případ je pro jižní Moravu mimořádný tím, že se jej podařilo objasnit po tak dlouhé době. Vzhledem k tomu, jak brutálně byl spáchán, nemůže být promlčen. Muž je nyní ve vazbě.

"Kauza ukazuje, že i staré stopy, založené v archivu, mohou být užitečné. Současná technika umožňuje kvalitněji vyhodnocovat tyto staré stopy," uvedl kriminalista Vladimír Matoušek.

e.44 ( 23. března 2012 14:06 )

Za co? Za to, že tenkrát dali jeho otisky do databáze, teď taky, a počítač jim vyplivnul shodu? To by svedla i cvičená opice. Kdyby pachatel nebyl idiot a nepáchal další trestnou činnost a dokonce bez rukavic, nikdy by ho nechytli.

monza ( 23. března 2012 13:51 )

Znáš význam slov-(ilustrační foto),ty úchylnej kašpare?

Zobrazit celou diskusi