Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za 20 let jsme za hamburgery u "Mekáče" utratili 40 miliard Kč

V síti rychlých občerstvení Mc´Donalds se za 20 let jejího působení na českém trhu projedlo 40 miliard korun!
V síti rychlých občerstvení Mc´Donalds se za 20 let jejího působení na českém trhu projedlo 40 miliard korun!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. března 2012
15:22

Přesně před 20 lety, 20. března 1992, otevřela celosvětová síť rychlých občerstvení McDonald’s svou první pobočku v Čechách - v Praze ve Vodičkově ulici. Nyní jich má již devadesát a za dobu svého působení u nás společnost vydělala zhruba 40 miliard korun. 

Tradice rychlých občerstvení je v Česku poměrně pevně zakořeněna, vypovídá o tom ostatně i zhruba 15 tisíc nejrůznějších provozoven.

Přesto si McDonald’s našel své pevné místo na českém trhu a od otevření jeho první provozovny v centru Prahy v roce 1992 jej navštívilo už 690 milionů zákazníků, z toho jen za loňský rok kolem 62 milionů.

Nejde samozřejmě jen o Čechy, do osvědčeného "Mekáče" vyráží houfně i cizinci při návštěvách české země. Mimo Prahu vznikl první McDonald’s v Ostravě. Právě dnes však slaví řetězec 20 let svého působení na českém trhu.

McDonald’s: Ve 119 zemích světa

"McDonald’s vás vítá, ve světě kde je príma," zaznělo v jedné z českých reklam na celosvětovou síť rychlých občerstvení. A je to skutečně tak. Svět McDonald’s je místem, kde se alespoň z pohledu vlastníků točí až neuvěřitelné peníze.

Jen během jeho návštěv v Čechách se zde za 20 let projedly hamburgery, hranolky a další pochutiny v souhrnu celkem za 40 miliard korun. České statistiky McDonald’s zveřejnil server iHned.cz. Je to však jen kapka v moři jeho celosvětových tržeb.

Pult v McDonald´s: Pobočky má síť rychlých občerstvení ve 119 zemích světa Pult v McDonald´s: Pobočky má síť rychlých občerstvení ve 119 zemích světa | Archiv Blesku

Část restaurací však neprovozuje sama firma McDonald’s Corporation, ale prodává na ně práva provozovatelům v rámci frenčízingu (poskytnutí práva obchodovat pod zavedenou obchodní známkou). V Česku takto funguje zhruba polovina "Mekáčů".

Tradice od roku 1940

Vůbec první stánek McDonald’s na světě byl otevřen již v roce 1940 bratry McDonaldovými v americké Kalifornii. Nyní můžete na jeden z největších řetězců narazit ve 119 zemích na světě, přičemž všeobecně uznávaných států je celkem 196. 

McDonald’s zaznamenal během svého takřka celosvětového působení i jistou dávku kritiky, třeba za to, že především u dětí podporuje nezdravé stravovací návyky. S tím si však korporace nemusí příliš lámat hlavu. O zákazníky rozhodně nemá nouzi.

venxa ( 21. března 2012 15:45 )

Cinderella, mas pravdu, doma delany hamburger je nejlepsi. Ale 2" vysoky porterhause je jeste lepsi.

venxa ( 20. března 2012 19:14 )

Mc Donald neni nic zvlastniho, delaji to na plechu misto na rozni. Nenecha se srovnat s burgerem od firmy Lick's.

vary ( 20. března 2012 19:14 )

Mekáč je mi u pr..le. Akorát mě štve, jak tady zakazujou diskuzi k tej černej verbeži. Kdy už naše společnost přestane být slepá a vezme hole a poženeme je až na Sibiř. Havěť hnusnou.

pandrhola ( 20. března 2012 16:28 )

Třeba mě to nikdo neuvěří, já jsem za 20 let láskopravdy nepozřel žádnou takovou lahůdku. Jen jednou jsem zkusil kuře od KFC. Když vidím ten blivajs, nějaká tráva zalitá hořčicí, tak se mi zvedá kufr. A vůbec rodiče malých dětí by potřebovali pár na "zádel". Jdu kolem "Ťamana" a cítím přepálený olej, děcká polykají přepálené hranolky zalité smradlavou tatarskou omáčkou. Řeknu ale, že mi to vůbec nechybí.A nejspíš to nikdy ž.rát nebudu.

Zobrazit celou diskusi