Hotel s michelinskou hvězdou vs. běžná hospoda: Kde mají lepší svíčkovou?
Restaurace po celé Evropě zažily během tohoto týdne jeden z nejdůležitějších dnů v roce. Ve středu se totiž udělovaly michelinské hvězdy. Letos poprvé získali toto prestižní ocenění také dva čeští šéfkuchaři ze dvou pražských restaurací. Blesk se proto rozhodl do jedné z oceněných vydat a ochutnat místní svíčkovou. V čem se liší od té z klasické české hospody?
Letošní vydání francouzského průvodce restauracemi Michelin Main Cities of Europe je k dostání od čtvrtka. Už ve středu však bylo známo, které restaurace se mohou z michelinského ocenění radovat.
Česká republika má letos poprvé hned dva zástupce z řad šéfkuchařů. Po jedné hvězdičce získaly pražské restaurace Alcron, kde kuchyni velí Roman Paulus, a restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, kde je šéfkuchařem Oldřich Sahajdák.
Skvělý zážitek
Pro náš test jsme si vybrali první oceněnou restauraci, tedy Alcron ve Štěpánské ulici poblíž Václavského náměstí.
Při příjezdu narážíme hned na první problém: parkování. Všude kolem restaurace jsou totiž modré zóny. Po chvíli si však všimneme šipky parking, která směřuje do útrob hotelu, kde od nás poslíček převezme vůz a sám ho zaparkuje. Hned u vchodu se nás ujme číšník. Od chvíle, kdy si objednáme jednu porci svíčkové, do doby, než ji přede mě postaví, uplyne půlhodina.
Stojí však za to. Během ní se nám totiž číšník Karel věnuje nevtíravým, ale milým způsobem. Po pár minutách mu tak odpouštím i prvotní údiv nad návštěvou nás, obyčejných pozemšťanů, v tak luxusní restauraci. Než tedy dojde na samotnou svíčkovou, na našem stole přistane ochutnávka sýrů a hrachové polévky, to vše bez objednání a zdarma.
A pak to přijde. Svíčková je dokonalá od dvou druhů knedlíků, po chutnou omáčku až po rozpadající se maso. Chuť trochu zhořkne až při placení účtu. Za jednu porci zde zaplatíte 690 korun. S parkováním a pitím je tak jeden člověk za jeden oběd téměř na tisícovce.
Česká realita
Z Michelinem oceněného Alcronu míříme do české klasiky Korbel v Holešovicích. Svíčkovou zde dostanete za patnáct minut, nikdo se mě však předem neptá, kolik chci knedlíků, a hora šlehačky a brusinek s pomerančem je také samozřejmostí. Knedlíky se lepí na patro, omáčka má nasládlou chuť a maso je tvrdé. To vše v době oběda za 89 korun, jindy za 120.
Výsledek našeho srovnání? Vyplatí se připlatit si. Oběd vám totiž přinese zážitek nejen z jídla, ale ze stolování obecně. Ale kdo si může dovolit takto obědvat.
Co je michelinská hvězda
Knižní průvodce, který každoročně vydává francouzská společnost Michelin ve více než 12 zemích. Průvodce hodnotí jednou až třemi hvězdami restaurace výjimečné kvality. Hvězdičky se udělují na základě čtyř kritérií – kvality surovin, schopnosti ty suroviny zpracovat do netradičního jídla a důležitá je osobnost šéfkuchaře.
Nasráno máš sám. Motáš maso hovězí svíčková se svíčkovou omáčkou kde je hovězí zadní, hloupá socko.