Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

HROZÍ RAKOVINA Z LIMONÁD? Coca-Cola a Pepsi mění složení!

Coca-cola a Pepsi musí změnit receptury.
Coca-cola a Pepsi musí změnit receptury.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, hor - 
10. března 2012
00:00

Coca-Cola i Pepsi musí změnit v USA složení. Jinak by totiž oblíbené limonády musely nést varování, že způsobují rakovinu.

Jedna z přísad se totiž dostala na kalifornský seznam karcinogenních látek. Odborně se jmenuje 4-methylimidazol, do pití se dostane spolu s barvivy. Vědci prokázali, že tato látka působí rakovinotvorně na myši a krysy.

Americká potravinářská inspekce později spočítala, že by člověk musel vypít denně tisíc plechovek, aby dostal stejnou dávku jako testovaná zvířata. „Záleží, jakou dostanete dávku, tisíc plechovek je obrovské množství, které by člověk asi nevypil. Je známé, že tato látka vzniká v řadě dalších potravin vlivem tepelné úpravy, například v karamelu,“ řekl vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin, Státního zdravotního ústavu v Brně.

gogo ( 10. března 2012 22:05 )

Nikdy nepochopím, že patok zvaný coca cola může někdo pít. V zemi tak báječného piva i vína...

jabetynka ( 10. března 2012 20:02 )

Co také čekáte, když ze značky Coca-cola udělali jejich čeští "manažeři" v ČR patok první třídy za 15,- Kč v akci.. A ještě rakovinotvorný..

eillenn ( 10. března 2012 18:42 )

Rakovina nám hrozí ze stravy,kterou nám nabízí všudepřítomé reklamy,takže z jídla(řekněme spíš žrádla,protože snad ani prasata by instantní sr...y nežrala),kterým nás zahrnují v supermarketech...Není nad poctivej guláš,nebo vepřoknedlo...

gogo ( 10. března 2012 18:35 )

Rakovina hrozí především z umělého sladidla ASPARTAM, který je obsažen (mimo jiné) ve všech light limonádách .... Všichni kdo si myslí, že pijí zdravě, se v tomto případě krutě mýlí...

zaviracispendlik ( 10. března 2012 13:03 )

nejen rakovina, ale i obezita

Zobrazit celou diskusi