Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdrogovaný řidič (29) v Ostravě najížděl do lidí

Takto dopadla uniforma policisty, který zadržel zdrogovaného řidiče.
Takto dopadla uniforma policisty, který zadržel zdrogovaného řidiče.  (Autor: Foto Blesk - Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
23. února 2012
12:12

Střelba a nebezpečná jízda přes park plný lidí v Ostravě. Přesně tak vypadala divoká honička mezi policisty a prchajícím zdrogovaným řidičem (29) v městské části Poruba. Před autem šíleného řidiče, který byl pod vlivem pervitinu a marihuany, lidé museli na poslední chvíli doslova uskakovat!

Drama začalo, když hlídka za křižovatkou ulic 17. listopadu a Opavské v Ostravě-Porubě chtěla zastavit podezřele jedoucí vozidlo Daewoo Leganza zlaté barvy. „Motorista policejní výzvy ignoroval. Místo toho šlápnul na plyn a začal prchat. Nereagoval ani na opakované výzvy policistů, aby zastavil,“ informovala Blesk ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Hlídka nebezpečného řidiče honila po frekventované ulici Opavské až na Havlíčkovo náměstí, kde narkoman vjel přes chodník do parku, kde ohrožoval chodce. „Lidé v parku museli před autem doslova na poslední chvíli uskakovat,“ potvrdila i Holčáková.

Bitka i varovné výstřely

Po vyjetí z parku pokračoval muž ve zběsilé jízdě městskou částí Ostrava-Poruba. Přitom ohrozil řadu vozidel. Zřejmě pochopil, že nemá šanci, a proto se rozhodl pro riskantní manévr. Před policejním vozem prudce zabrzdil. Došlo ke střetu obou vozů a daewoo pak narazilo dále do domu. Naštěstí tam v té chvíli nikdo neprocházel.

Ani to však řidiče nezastavilo, vyskočil z auta a dal se na útěk. Následovala další několikasetmetrová honička po ulici v Zahradách, během které muž přeskočil ploty hned tří pozemků. „Tam ho dostihl jeden z policistů. Byl ale útočníkem napaden a sražen k zemi. Další dva policisté agresora spoutali. Během zákroku použili hmatů, chvatů, pout, obušku a v neosídleném místě i varovných výstřelů,“ popsala dramatickou honičku Holčáková.

Zdrogovaný jezdil často

Jak dodala, zraněn byl policista i řidič, doba léčení není dosud specifikována. Orientační drogová zkouška ukázala, že agresivní motorista byl pravděpodobně pod vlivem marihuany a pervitinu. „Detekovala u řidiče přítomnost THC a amfetaminu, ovlivnění návykovými látkami následně prokáže krevní rozbor,“ uvedla Holčáková.

Policisté muže dobře znají. Již v minulosti měl pozitivní zkoušku na drogy. Odmítl se ale podrobit odběru krve a lékařskému vyšetření. Jindy přes vyslovený zákaz opět sedl za volant a byl policisty zastaven. A znovu nerespektoval rozhodnutí soudu, který mu uložil zákaz řízení až do května letošního roku.

Policie případ šetří jako trestné činy násilí proti úřední osobě, ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí. A jelikož muž při útěku vnikl i na cizí pozemky, přibylo mu také porušování domovní svobody.

Hledá ohrožené chodce

Některé svědky, kteří museli před řítícím se vozem doslova uskakovat do bezpečného prostou, již policisté kontaktovali. K řádnému zadokumentování skutku ale žádají o pomoc i další svědky, kteří 22. února v době od 11.30 hodin do 11.50 hodin v Ostravě-Porubě, na Havlíčkově náměstí, v parku před restaurací Panorama ohrozilo vozidlo zn. Daewoo Leganza zlaté barvy, aby je kontaktovali na lince 158.

petr.machy ( 23. února 2012 15:13 )

Souhlas, protože feťáka beztak vyléčí až smrt.

blooroses ( 23. února 2012 13:21 )

To těžko, tohle neni na pokutu, to je na odebrání řidičáku, zákaz řízení na pět let a tři roky basy natvrdo. A pokud to neni synáček nějakýho senátora nebo jinýho zvířete, tak to s velkou pravděpodobností dostane.

sakra ( 23. února 2012 13:13 )

Velká chyba, měl být zastřelen na útěku!!!

rosemil71 ( 23. února 2012 12:31 )

Co asi bude s prasetem feťáckým?Dostane pořádkovou pokutu 1000 Kč nebo nějakou jinou podobnou srandu a za pár dní si to může zopáknout.

Zobrazit celou diskusi