Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neměl řidičák, tak se vydával za bratrance

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Foto Blesk)
Autor: Pavel Ryšlink - 
23. února 2012
10:20

Za svého bratrance z Prostějova se při namátkové silniční kontrole vydával řidič (31) z Přerova. Příbuzného tak připravil o poslední čtyři body, které mu ještě v kartě řidiče zbývaly. Když pak byl bratranec vyzván, aby odevzdal řidičský průkaz, ukázalo se, že se za něj chlapík z Přerova vydával proto, že nechtěl, aby policisté zjistili, že si sám teprve dělá autoškolu.

Chlapíka z Přerova zastavili před časem policisté při namátkové kontrole. Při ní zjistili, že muž u sebe nemá doklady a navíc měl ve voze dítě, které nebylo v předepsané sedačce. Policisté muži vyměřili pokutu a oznámili mu, že přijde o nějaké body. Protože si byl chlapík vědom toho, že jako žák autoškoly ještě řídit nesmí a že kdyby přiznal pravou identitu, policisté by na to přišli, vydával se za svého bratrance z Prostějova. Předpokládal, že až příbuznému přijde složenka na pokutu, peníze mu dá a bude vše v pořádku.

Bratranec se nestačil divit

Chlapík netušil, že bratranci už zbývaly pouhé čtyři body v kartě řidiče a že právě ony čtyři body správní orgán za přestupek řidiče bratranci odebral. Ten nevěřil svým očím, když mu přišla pruhovaná obálka s výzvou, aby kvůli ztrátě všech dvanácti bodů odevzdal řidičský průkaz. Protože si nebyl vědom přestupku, proti odebrání bodů se ohradil.

Příbuzného má asi velmi rád

Úředníci ve spolupráci s policisty záhy zjistili, jak se věci mají. „Řidičský průkaz byl samozřejmě muži z Prostějova odebrán neprávem. Řidiči, který se za něj vydával, za to hrozily až dva roky vězení,“ řekla Blesku prostějovská policejní mluvčí Eva Čeplová. Podle ní ale mají muži dobré příbuzenské vztahy. „Poškozený bratranec nedal souhlas ke stíhání svého příbuzného,“ konstatovala Čeplová.

Řidičák hned tak nedostane

Vyhráno ale chlapík nemá. Vytoužený řidičský průkaz totiž hned tak nedostane. Podle vedoucího Odboru agendy řidičů a motorových vozidel v Olomouci Michala Urbáška je totiž možné, že vůbec nebude moci dodělat autoškolu.

„Musel by ji stihnout dokončit dříve, než správní orgán vynese ve správním řízení, které ho nemine, trest, kterým bude zákaz řízení motorových vozidel. Pak by samozřejmě musel s řízením čekat, než trest vyprší, ale řidičák by měl,“ prozradil Urbášek a dodal: „Pokud autoškolu dokončit nestihne před rozhodnutím o potrestání, záleží na tom, jak dlouhý zákaz dostane. Pokud jen do jednoho roku, bude ještě moci autoškolu dodělat. Pokud bude ovšem trest přísnější, bude mu autoškola anulována a po vypršení trestu bude muset začít od nuly.“

blooroses ( 23. února 2012 10:51 )

Já bych navrch potrestal ty policajty, co zjišťovali jeho totožnost, když u sebe neměl doklady. Museli to pěkně odfláknout a dopustit se minimálně dvou chyb, které tu nebudu popisovat, abych někomu nedal návod. Jednou jsem byl svědkem takové zjišťovačky a tak vím, že když dělají policajti svojí práci pořádně, nemůže to projít ani když dotyčný zná všechny údaje druhého a je mu třeba i podobný.

Zobrazit celou diskusi