Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dětský domov a Klokánek se přetahují o šestici týraných dětí!

Do péče získal děti staroholický dětský domov. Na snímku jeho ředitel Aleš Drozd s právničkou. Ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková a vedoucí jindřichohradeckého Klokánku Emilie Popelková se ale ještě odvolají
Do péče získal děti staroholický dětský domov. Na snímku jeho ředitel Aleš Drozd s právničkou. Ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková a vedoucí jindřichohradeckého Klokánku Emilie Popelková se ale ještě odvolají  (Autor: Foto Blesk - Jitka Pecharová)
Autor: Jitka Pecharová, evakk - 
3. února 2012
17:44

Najde konečně šestice týraných dětí klid a to nejlepší zázemí? Tahanice o péči o sourozence z Dobrušky totiž nekončí. Přestože soud už potřetí nařídil, že se mají přestěhovat do dětského domova, pečovatelky z Klokánku dosud odmítaly děti vydat. Budou se znovu odvolávat!

O tom, co je pro šest dětí trestně stíhaných rodičů nejlepší, má každý své představy. Rodiče odmítají, že by děti týrali, a chtějí všechny zpět do péče. Ředitel Dětského domova ve Starých Holicích tvrdí, že u nich budou všechny děti pospolu. Šéfka jindřichohradeckého Klokánku zase argumentuje, že přestěhováním děti ztratí pracně získanou důvěru, pocit bezpečí a jistoty.

Soudy zatím dávají za pravdu řediteli. „V dětském domově budou děti pohromadě jako sourozenci. To je jediné silnější citové pouto, které mají. Klokánek tento předpoklad nesplňuje,“ odůvodnil své středeční rozhodnutí rychnovský soudce Ondřej Rott. „V Klokánku to je jak v klášteře, mají děti oddělené na chlapce a děvčata,“ kritizoval ředitel domova Aleš Drozd.

Sourozenci by měli odjet na východ Čech do konce příštího týdne. „Nesu to těžce. Bude to bolestné plačtivé předávání. Bohužel teď už s tím asi nic nenaděláme, ale odvoláme se,“ prohlásila vedoucí Klokánku Emilie Popelková.

Měly modřiny a nedovedly mluvit

Případ se začal řešit loni v létě. Do Klokánku tehdy přišlo pět sourozenců, Jiříček (1), Mareček (3), Markétka (4), Verunka (5) a Vojta (7). Děti byly v zanedbaném stavu. Nosily plínky, nemluvily, jen vydávaly skřeky. Neznaly pohlazení. Neuměly jíst základní potraviny. Na těle prý měly modřiny. Matka čekala šesté dítě, jenže i o to přišla. V listopadu narozenou Nikolku sociálka umístila do kojeneckého ústavu. Na konci roku si pak rodiče vyslechli obvinění z týrání dětí, hrozí jim až 8 let vězení.

Zobrazit celou diskusi