Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adélka (5) se vrátila do Klokánku, se strachem a jen na chvíli

Adélka (vpravo) se svým otcem a sestřenicí Bárou
Adélka (vpravo) se svým otcem a sestřenicí Bárou  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: Helena Lacinová, Kbali - 
19. července 2011
07:47

Pětiletá Adélka, která byla dva měsíce zavřena v Klokánku a propuštěna kvůli liknavosti úředníků teprve minulý týden (Blesk informoval), si vychutnává prázdniny. Hraje si nejvíc se svou sestřenicí Bárou (6), se kterou už i stanovala, navštívila prababičku. Viděla se ale i se svou vlastní matkou Stanislavou (24).

První kroky z Klokánku otce děvčátka Davida B. (29). s Adélkou vedly za její prababičkou. „Babííí,“ vrhlo se k ženě děvčátko a vší silou se chytlo jejích nohou. Stará paní nemohla dojetím zvednout hlavu. Adélka se pak dožadovala, aby ji otec odvezl za sestřenicí Bárou (6).

„Chci za Bárou,“ řekla tátovi, aby ji za ní odvezl na chalupu, kde je holčička se svou rodinou. S nimi Adélka pobyla do pátku, kdy se musela vrátit zase do Klokánku, aby se podle úmluvy viděla s matkou Stanislavou.

„Vysvětlil jsem jí, že ji do Klokánku odvezu za maminkou, ale že pro ni zase hned přijedu. Že už ji tam nenechám. Moc se bála, že tam zůstane,“ řekl Adélčin otec David B. Do zařízení budou docházet vedle Adélky i rodiče a psycholog se je pokusí naučit vycházet spolu kvůli dceři.

Ta se narodila z jejich krátkodobého vztahu. Do čtyř let ji vychovávala matka. Pak si začala píchat pervitin a malou zanedbávala. Proto ji soud předběžným opatřením v lednu 2010 svěřil do výchovy otci a ten dceru k matce nechtěl dávat na noc. „Několikrát mě v noci volali policisti, abych si přijel pro Adélku. Byla sama na ulici,“ zdůvodnil svůj postoj mladý muž.

Matka však o dceru dál usiluje. „Až do vydání pravomocného rozsudku nebudu poskytovat žádné informace,“ napsala Blesku v SMS zprávě. Doufá, že boj o dceru vyhraje.