Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejhorší kapitán historie: Lhal i vlastní matce!

Autor: ljš, Kjos - 
18. ledna 2012
04:23

Jako velmi zbabělá osobnost, která si ale svou slabost neumí přiznat se jeví kapitán lodi Costa Concordia. Nejenže z místa neštěstí utekl, ale o několik hodin se chlubil své matce, že dělal, co mohl, aby zachránil co nejvíce životů.

Podle italského deníku Il Mattino, který přinesl rozhovor se Schettinovou sestrou, volal kapitán nejprve své osmdesátileté matce. Kolem páté ráno jí řekl, že došlo k tragédii, ale že udělal všechno, aby zachránil co nejvíce životů. "Nemusíš se ale bát, už je to pryč," řekl prý. V té době ale záchranáři ještě pátrali po desítkách pohřešovaných, blízcí mnoha z nich nemají o osudu svých příbuzných zprávy dodnes.

Nejnenáviděnější Ital

Kapitán Francesco Schettino se rázem stal terčem útoků a posměchu široké veřejnosti. Na facebooku bylo zřízeno několik stránek, které ho kritizují. Jedna jediná ho hájí. Vyzdvihuje manévr, který kapitán provedl po té, co loď narazila do skal u ostrova Giglio. Podobně jako Italův právník tvrdí, že toto rozhodnutí zachránilo životy mnoha lidí.

Proč však Schettino z místa neštěstí zbaběle utekl a porušil tak prastarý námořní zákon, že kapitán opouští svou loď jako poslední, jeho právník ale nevysvětlil. Sám kapitán se několikrát pokoušel tvrdit, že Concordii opustil až v momentě, kdy byli na břehu, ale proti tomuto tvrzení se objevily jasné důkazy.

Italská média zveřejnila svědectví francouzských manželů, kteří ho viděli zabaleného do prostěradla na záchranném člunu a další svědci tvrdí, že se krátce po tragédii objednal taxi a snažil se z místa ujet. Že kapitán nebyl na palubě už v půl jedné, tedy hodinu po zahájení evakuace, dokazuje i přepis telefonát mezi ním a šéfem pobřežní stráže. Ten ho několikrát vyzýval, aby se na loď vrátil, ale Schettino nechal svou posádku a pasažéry napospas osudu.

vlamore ( 19. ledna 2012 01:26 )

Paní..tato povinnost je daná jeho pracovním zařazením a taky je tak placen!!Je to jeden z bodů,který kapitán lodi MUSÍ dodržet a který je dán zákonem!Takže pud-nepud!!Jinak tam nemá co dělat!! Jestli by jste tak mluvila,kdyby tam nechal Vaše děti?? Co?

vlamore ( 19. ledna 2012 01:18 )

vlamore ( 19. ledna 2012 01:17 )

wojtylak ( 18. ledna 2012 17:52 )

podobnej charakter měl i havel a maj ho i lidi co vedou čr a až se lod bude potápět vezmou taky čáru,chápeme? nebo seš úplnej debil?

marmat ( 18. ledna 2012 15:33 )

Co tam dělá to LETIŠTĚ ???- to už je ale těžká schýza...

Zobrazit celou diskusi