Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Vše v pořádku, já mizím! Přepis hlášení šíleného kapitána a pobřežní stráže

Autor: INT, ljš - 
17. ledna 2012
13:21

"Kapitán Zbabělec", tak teď italská veřejnost přezdívá Francescu Schettinovi, který utekl z potápějící se lodi Costa Concordia a zanechal tak posádku i čtyři tisíce pasažérů bez pomoci. Italská média zveřejnila přepis rozhovoru mezi ním a šéfem pobřežní stráže.

Svědectví francouzského páru o tom, že viděli kapitána, jak zabalený do prostěradla opouští na člunu potápějící se Concordii, podpořil i záznam telefonátu mezi ním a šéfem pobřežní stráže. Ten navíc ukazuje, že se Schettino pokoušel zbaběle lhát, aby se na loď nemusel vrátit.

V 21:49 se přístav s kapitánem spojil poprvé. Na otázku, zda je všechno v pořádku, odpověděl: "Ano, máme jen malý technický problém." To už ale byla v trupu Concordie 70metrová trhlina.

Znovu se mu dovolali až v půl jedné v noci. Krátce před tím vystoupil ze záchranného člunu a byl v bezpečí na břehu, na rozdíl od stovek cestujících, kteří stále bojovali o přežití na lodi, protože rozkaz k jejímu opuštění byl vydán teprve hodinu před tím.

"Kolik pasažérů ještě zbývá evakuovat, kapitáne?" ptal se ho šéf záchranářů. "Volal jsem jim a říkají, že asi čtyřicet," lhal Schettino. Záchranář, který věděl od svých kolegů, kteří byli na místě, že tam jsou stále ještě stovky lidí, nemohl uvěřit: "Jak je možné, že tak málo? Jste stále ještě na palubě, kapitáne?!"

"Ne, nejsem na palubě. Loď uvízla, opustili jsme ji," zněla odpověď. "Cože? Vy jste opustil loď?" nemohl uvěřit šéf záchranářů.

O pár minut později ho kontaktovali znovu: "Vraťte se na palubu. Vraťte se na loď a koordinujte záchranné práce. Musíte mi říct, kolik je tam lidí, kolik žen a kolik dětí. Musíte organizovat záchranu."

Na to Schettino neodpověděl. "Kapitáne, tohle je rozkaz. Teď tady velím já a nařizuji vám, abyste se okamžitě vrátil na loď a koordinoval záchranné práce. Jsou tam mrtví!" řekl rozčileně velitel.

To zbabělého kapitána probralo a tiše se zeptal, kolik jich je. "To mi snad máte říct vy! Co chcete dělat? Jen tak odjet domů? Hned se vraťte a řekněte mi, co budete dělat," nařídil mu rozrušený záchranář. "Dobře, jdu," odvětil Schettino, ale svůj slib nedodržel. Podle svědků nasedl do taxíku a nechal se z místa neštěstí odvézt. Policie ho zadržela krátce potom.

veronela ( 17. ledna 2012 15:25 )

Zbytečně umírali. Loď je kousek od břehu (300m). Jednoznačně to podělala posádka v čele s tím srabem. Jeden rozumnej důstojník to holt sám neustojí..

01380138 ( 17. ledna 2012 14:50 )

nevyrostl u nás a neodkoukal to od naší vlády hoch

marie60 ( 17. ledna 2012 14:48 )

 To je teda pěkná sketa.Asi jen honil parádu a předváděl se na lodi babám.

jpavlik ( 17. ledna 2012 13:48 )

Chování mi připomíná české politiky a státní úředníky. Předpokládám, že soud jej shledá nevinným a dostane jako trafiku vysoký post v Námořním úřadu Itálie.

Zobrazit celou diskusi