Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máslová krize v Norsku: Prodává se jen na příděl

Máslo je v Norsku nedostatkovým zbožím
Máslo je v Norsku nedostatkovým zbožím  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
22. prosince 2011
13:21

Norské hospodyňky řeší před Vánocemi zapeklitý problém. Nemají totiž s čeho péct cukroví, protože v norských obchodech došlo máslo. Vláda tak musela přistoupit k přídělovému systému, prodává se jen jedno máslo na rodinu.

Máslová krize trvá již několik týdnů a situace se pravděpodobně nezlepší ani počátkem nového roku.Na vině je nečekaný nárůst poptávky po máslu v době, kdy byla velmi nízká produkce mléka. Ta je v Norsku řízena komplikovaným systémem kvót. Navíc se Norsko brání zahraniční konkurenci vysokými dovozními cly, takže zemi začalo máslo skutečně docházet.

"Doufáme, že se dodávky másla stabilizují v polovině ledna," prohlásil mluvčí jediného výrobce nyní vzácného másla Tine, na kterého se Norové dívají již téměř s nevolí. Nenápadně ještě dodal, že za chvíli dojde i smetana.

 

Norská vláda musela nakonec musela přijít s žádostí o pomoc a snížit dovozní clo. První dodávky poskytlo Irsko, Belgie, Francie a Německo. Ani tak to sladké Vánoce v Norsku nezachránilo.

ladybug ( 28. ledna 2012 01:45 )

Ten článek nebyl úplný, kvůli špatnému počasí bylo v Norsku míň krmiva pro krávy a tudíž míň mléka. A v loni se Norové zbláznili do tučné diety, takže v říjnu už byly všechny zásoby másla zpotřebované. A protože nejsou členem EU, nemohli dovážet máslo třeba z Dánska kvůli vysokému tarifu. A tak zůstali na Vánoce bez másla, zrovna, když je potřeba píct.

michaelavancurikova ( 26. ledna 2012 22:00 )

sheila 16: my vidíme norků a hlavně slyšíme když zavřou naproti pivnici

hadenda ( 26. prosince 2011 10:56 )

Smrku buď máš špatnou paměť nebo jsi příliš mladý. V letech 1961 -64 nebylo máslo skoro vůbec a dokonce na to vážené a solené se stály fronty, tak se zeptej raději maminky než tady budeš něco plácat.

wrunx ( 23. prosince 2011 09:33 )

Docela mi Vaše slova připomínají to co se děje v jedné nejmenované zemi vprostřed Evropy. Opravdu píšete o Norsku??

wrunx ( 23. prosince 2011 09:31 )

Přesně tak, díky "progresivním" opatřením naší vlády na tom byli zemědělci tak, že dokonce museli začít mléko vyvážet za hranice, aby si pitomci nahoře uvědomili že takhle to dál asi nepůjde. Programově přivedli za 20 let ke hranici krachu kdeco, včetně zemědělství. Jo, tak vypadá ta láska a pravda v reálu.

Zobrazit celou diskusi