Zákazníkovi by pak odpadlo zdlouhavé pročítání složení výrobku, které je – proč asi? – často uváděno tím nejmenším možným písmem. Potravinářská komora ale tvrdí: „Jenom to zmate spotřebitele.“

Logo CEFF mohou získat jen výrobci, kteří smluvně potvrdí složení výrobku a dají souhlas s testováním potraviny Státním zdravotním ústavem při ministerstvu zdravotnictví. To znamená, že na potravinách, které neprojdou přísnou kontrolou ze strany zdravotního ústavu, označení neuvidíte. A budete mít konečně jasno. Za testování výrobce zaplatí 4500 korun za jeden výrobek ročně.

„Proč by měly mít výrobky označení, že neobsahují éčka?“ reagovala překvapivě mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová na dotaz, proč se jim zavedení loga nezdá. Podle ní jsou éčka v potravinách vpodstatě neškodná. „Kdo si je nechce kupovat, ať si je nekupuje!“ šokuje Večeřová. Zdraví lidí potravinářskou komoru zřejmě netrápí. Spotřebitele naštěstí ano a náročnost na kvalitu roste. Jejich hlas ale bohužel stále není natolik silný, aby dolehl k uším výrobců a donutil je vyrábět potraviny bez chemie.

Éčka v potravinách jsou podle této organizace zcela v pořádku. „Kdo si je nechce kupovat, ať si je nekupuje!“ reagovala neuvěřitelně mluvčí potravinářské komory Dana Večeřová na dotaz, proč tato instituce bojuje proti potravinářskému logu, které minulý týden vstoupilo na český trh, aby upozornilo kupující, že výrobek s tímto značením neobsahuje éčka v podobě umělých sladidel, barviv a konzervantů – tedy látek, které mohou způsobovat dětskou hyperaktivitu, žaludeční potíže, vyrážky a ekzémy.

Že považují éčka za zdraví škodlivá i mnozí lékaři, Potravinářskou komoru ČR nijak neznepokojuje. „Děti lákají barevné sladkosti, tučná a slaná jídla, která v sobě mohou skrývat i řadu nevhodných syntetických látek. Ty se při vysoké konzumaci dávají do možné souvislosti se stále častěji diskutovanou hyperaktivitou u dětí,“ říká pediatrička Pavlína Páblová. „Projevuje se to například zhoršeným soustředěním ve škole, rychlejší únavou a nevolnostmi,“ dodává.

Tímto logem by měly být označeny jen ty výrobky, které projdou přísnou kontrolou a neobsahují žádné chemické látky – tzv. éčka.
Tímto logem by měly být označeny jen ty výrobky, které projdou přísnou kontrolou a neobsahují žádné chemické látky – tzv. éčka.
Autor: CEFF

Právě z těchto důvodů a zcela správně dnes rodiče raději sáhnou po výrobcích s označením bez umělých přísad, barviv a sladidel. Stejný názor má i výživová poradkyně Jana Vašáková: „Kombinace více druhů aditiv může u citlivých jedinců vyvolat nesnášenlivost na přídatné látky připomínající alergickou reakci. Mohou ji způsobovat některé antioxidační látky, barviva a příchutě. Podle odborníků tato nesnášenlivost postihuje 5 až 10 % naší populace, děti nevyjímaje. Proto je důležité snažit se co nejvíce omezit příjem potravin obsahující éčka a zaměřit se na zdravý životní styl,“ dodává. „Cílem projektu CEFF není nic jiného než podporovat význam zdravého životního stylu bez chemie v jídle a hlavně ulehčit spotřebiteli v orientaci při nákupu potravin,“ vysvětluje Ivana Výrobci potravin a jejich ochránci Bednářová Častvajová, zástupce projektu CEFF.

Dá se Potravinářské komoře věřit?

Potravinářská komora problematiku éček nebezpečně zlehčuje. „Nejsou žádná škodlivá a neškodlivá éčka, ale pouze legislativně povolená a nepovolená. A to je pro nás zásadní informace,“ říká Dana Večeřová z Potravinářské komory ČR. Ta naopak vyzývá spotřebitele, aby důvěřovali hlavně jejím značkám – především Klase a Českému výrobku. Přitom Klasa, na kterou padly miliony korun daňových poplatníků, je kritizována za masovost. Její logo se objevuje už na příliš velkém množství výrobků stejného druhu (například uzeninách a masných výrobcích). U loga Český výrobek zase při bližším prostudování složení zjistíme, že ho mohou nést i potraviny, které obsahují až 50 % složek ze zahraniční výroby!

Nabízí se tak otázka, zda potravinářská komora nezbrojí proti značení přídatných látek jen z důvodu, že zastupuje výrobce, v jejichž potravinách se éčka hodně používají, a tudíž je jim osvěta spotřebitelů v téhle oblasti značně nepohodlná. Výrobci éčka milují – snižují totiž náklady na výrobu a zisk může být vyšší.

Seznam škodlivých éček najdete zde.

Název E POUŽÍVÁ SE ZPŮSOBUJE

E 102 pečivo, mléčné výrobky, polévky,omáčky, hořčice alergie, astma, hyperaktivitu

E 104 nealko nápoje, dezerty, žvýkačky, mléčné výrobky kopřivku

E 110 nealko nápoje, zmrzlina, mléčné výrobky alergie a astma

E 120 cukrovinky, jogurty, zmrzliny, nápoje alergie

E 122 alko a nealko nápoje, cukrovinky, mléčné výrobky alergie, dětskou hyperaktivitu

E 123 alkoholické nápoje, rybí jikry alergické a astmatické reakce, může obsahovat karcinogeny

E 124 cukrovinky, mléčné výrobky, alkoholické nápoje alergie, dětskou hyperaktivitu

E 127 barvení koktejlových a kandovaných třešní citlivost na světlo, může být zdrojem nádoru štítné žlázy

E 128 masné výrobky a uzeniny možnost vzniku rakoviny

E 129 nealko nápoje, cukrovinky, mléčné výrobky alergie, dětskou hyperaktivitu

E 131 sladkosti, žvýkačky, nápoje vyrážky, trávicí a dýchací potíže, snížení krevního tlaku

E 132 sladkosti, mléčné výrobky alergické a astmatické problémy

E 133 nealko nápoje, pekařské a cukrářské výrobky dětskou hyperaktivitu, podezření na rakovinotvorné účinky

E142 dezerty, zmrzliny, limonády dětskou hyperaktivitu

E 151 sladkosti, mléčné výrobky, alko i nealko nápoje dětskou hyperaktivitu

E 154 barvení uzených ryb alergické a astmatické reakce

E 155 sypké směsi na bábovky a cukrářské výrobky alergie, dětskou hyperaktivitu

E 160 b oleje, margaríny, slané potraviny, zrmzliny alergie, vyrážky

E 160 g k barvení štrasburských párků snižování oční citlivosti

E 180 barvení jedlé povrchové vrstvy sýrů alergie, dětskou hyperaktivitu

E 210 nápoje, nakládaná zelenina, zálivky kopřivku, astma

E 211 Používá se: nealkoholické nápoje, hořčice, omáčky alergie, kopřivku, astma

E 212 nealko nápoje, hořčice, omáčky alergie, kopřivku, astma

E 213 džusy, hlavně ananasový alergie

E 214 - 215 cukrářské a potravinářské výrobky ekzémy, alergické vyrážky

E 216 pekařské výrobky ekzémy, alergické vyrážky

E 217 jen určité potraviny ekzémy, alergické vyrážky, podráždění sliznic

E218 pekařské výrobky ekzémy, alergické vyrážky

E 219 pekařské a cukrárenské výrobky ekzémy, alergické vyrážky

E 220 – 224 sušené ovoce, ovocné nápoje a vína u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce

E 226 - 227 proti kvasinkám a bakteriím u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce

E 228 sušené ovoce, ovocné nápoje a vína u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce

E 249 - 250 uzené masné výrobky možný karcinogen, způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu

přenášet kyslík v těle

E 251 výroba uzených masných výrobků a sýrů závratě, nevolnost, dýchací problémy. nevhodné pro malé děti.

E 252 výroba uzených výrobků a sýrů vyšší riziko rakoviny, nevhodné pro malé děti.

E 280 - 281 některé druhy chleba, cukrářské výrobky bolest břicha, hlavy, podrážděnost

E 282 sýry, džemy bolest břicha, hlavy, podrážděnost

E 283 pečivo bolest břicha, hlavy, podrážděnost

E284, E 285 při konzervaci kaviáru zvracení, průjem, poškození ledvin

E 310 - 312 zpomaluje žluknutí olejů a tuků alergie, podráždění žaludku, vyrážky

E 320 – 321 klobásy, hamburgery zvyšuje rakovinotvorné riziko jiných látek

E 325 - 326 zrmzliny, sladkosti překyselení, průjmy

E 327 ovocné a zeleninové výrobky, sýry překyselení, průjmy

E 405 pudinky, dezerty, pekařské výrobky alergie

E 407 mléčné výrobky podráždění pokožky

E 413 ovocné náplně, salátové zálivky vážné alergické reakce

E 414 pekařské a cukrářské výrobky alergické problémy

E 416 omáčky, polévky, zálivky alergie, vyrážky

E 420-421 potraviny bez cukru podráždění žaludku, bolest břicha

E 512 ke stabilizaci barvy chřestu záněty vnitřních orgánů, může ohrozit plod

E 586 v různých potravinách pro zesílení chuti zvracení, bolesti hlavy, nekdy i poškození mozku

E 620 k zvýraznění aromat zvracení, průjmy, poškození buněk

E 621- 625 instantní polévky a nudle, kořenící směsi bolesti hlavy, nadměrné pocení, alergické a asmtatické reakce

E 905 k vylepšení vzhledu ovoce a zeleniny záněty ledvin, jater, uzlin

E 927 pečivo poškození ledvin a močového měchýře

E 944 šlehačka ve spreji poškození nervového systému

E 952, E 954 levné sladkosti,cukrovinky, limonády rakovinu močového měchýře, dělohy,vaječníků

E 1519 kopřivku, alergické reakce