Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stát si koupil benzinku za 300 milionů!

Autor: Tereza Hořínková - 
22. prosince 2011
08:19

Nejdražší nákup pozemků pro stát v jeho historii: Za metr čtvereční musel zaplatit 30 tisíc korun! Bez toho by totiž nemohla pokračovat výstavba Pražského okruhu. Původně už na nich sice mělo stát napojení na dálnici D1. Majitel svoji půdu nechtěl za žádnou cenu prodat a projekt musel být přepracován. Stát ale pozemky u Říčan znovu začal potřebovat... Po zaplacení 300 milionů se tak může výstavba další části okruhu směrem k Běchovicím konečně rozjet.

Když letos v červnu souhlasila nejznámější farmářka Ludmila Havránková konečně s prodejem svých pozemků (pozn. red. – 11 hektarů) za 90 milionů, mnozí říkali, že se jí sedmnáctileté vyjednávání se státem opravdu vyplatilo. Nakonec totiž dostala za každý metr čtvereční svých polí 800 korun...

O rekord ve vyždímání státu ji připravila firma Greyhound Company. Čerpací stanici u výjezdu z Prahy, kterou pronajímala společnosti Shell, prodala po dlouhých tahanicích za 300 milionů korun. Tedy v přepočtu za třicet tisíc Kč/m2 za metr čtvereční.

Stát potřeboval pozemky odkoupit, aby na nich mohl vystavět napojení Pražského okruhu na dálnici D1, a firma Greyhound Company odmítla. Benzinovou pumpu měla totiž v nájmu společnost Shell, která tímto zbouráním nakonec přišla o jednu z nejvýnosnějších tuzemských pump. Po letech sporů byla půda vyvlastněna, obě strany se "dohodly" a pumpa se na podzim začala bourat. „Peníze jsou už převedené od léta,“ potvrdil novinářům pověřený ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) René Poruba. Kvůli dlouhým soudním tahanicím a velkému tlaku veřejnosti se ŘSD nakonec rozhodlo jednu ze sjezdových ramp postavit jinak, proto se také po okruhu už více než rok jezdí.

kataraman ( 22. prosince 2011 15:39 )

Máš pravdu holá p..o. Já bych z dobrým a drahým advokátem vytřískal jednou tolik.Panu Kalouskovi to mohou uhradit zpět úřednící s ŘSD a prachy jsou zase doma,ve státní pokladně .Tak o co tady kecalům jde????????????

kataraman ( 22. prosince 2011 15:17 )

Redaktorka Terezka je z těch peněz asi zmatená.Na obrázku je vidět pumpa a pumpa 24 hodin asi pumpovala a kdo stále pumpoval,tak asi něco vydělal!Teďka nepumpuje a to něco stojí!!!!!!!!!!

kataraman ( 22. prosince 2011 15:09 )

Nikdo nerozhazuje,za chyby se platí!!Rvali se s úřady jako chrti.Dostali almužnu.Pan Kalvoda /Šťáva/by pro ně vytřískal více.Rvačka psů: http://www.cgdf.cz/cs/napadani-dostihovych-chrtu.html

lipno ( 22. prosince 2011 12:24 )

Řiťolezci, NECHLASTEJTE! To nevíte, že se m2 píší buď slovy nebo čísly, ale ne obojí vedle sebe?

max898 ( 22. prosince 2011 12:07 )

K tomu lze dodat jen větu Miloše Kopeckého ze Švejka " to se nám to hoduje když nám lidi pujčujou"

Zobrazit celou diskusi